που ακυρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες δεν κατέθεσαν προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για ακύρωση της απόφασης και με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν στο ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού της Κύπρου να προχωρήσει στη λήψη νέας απόφασης για το θέμα, που θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας.
Πλέον αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, που θα προσλάβει μορφή "συνεννόησης" μεταξύ της ΑΗΚ και των δύο εργολάβων που είχαν καταθέσει τις αρχικές προσφορές, ήτοι, τις ΤΕΡΝΑ και AΒΑΞ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ελληνικές εταιρείες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις που είχαν υποβάλει και στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε, με ορισμένες τροποποιήσεις που θα αφορούν σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως θα μπορούν, επίσης, να καταθέσουν και εντελώς νέες προτάσεις, είτε για γεννήτριες από τα εργοστάσια της Siemens και της General Electric, είτε από εργοστάσια άλλων μεγάλων εταιρειών, δήλαδή, για μηχανές που δεν είχαν προταθεί στην προηγούμενη διαδικασία.
Η πιο υψηλή προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν αυτή της ΤΕΡΝΑ και αφορούσε σε 3 γεννήτριες General Electric, συνολικής ισχύος άνω των 80 MW, αντί τιμήματος 148 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου, η ΤΕΡΝΑ ενημερώθηκε από την Αρχή Ηλεκτρισμού ότι το κόστος κρίνεται υπέρμετρα υψηλό που σημαίνει ότι καλείται η ελληνική εταιρεία να υποβάλει πιο ανταγωνιστική προσφορά.
Όπως είναι επόμενο, και εν όψει των αυξημένων συνθηκών ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται κάθε θερινή περίοδο, η ΑΗΚ προτίθεται να επιταχύνει τη νέα διαδικασία, ώστε να κατατεθεί και κατακυρωθεί μια έγκυρη προσφορά.
Ο αρχικός στόχος είναι οι νέες γεννήτριες να είναι διαθέσιμες το καλοκαίρι του 2026, αν και λαμβάνεται πρόνοια ώστε η συμβατική παραγωγή να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό και μαζί της να ενισχυθεί η ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος καθώς και η δυνατότητα ευέλικτης χρήσης του δικτύου, με στόχο τον περιορισμό των περικοπών παραγωγής από οικιακά φωτοβολταϊκά έργα.