Η Χειρότερη Χρονιά στην Ιστορία της Tesla Αποφέρει € 17 δισ. σε Όσους την Σόρταραν

Η Χειρότερη Χρονιά στην Ιστορία της Tesla Αποφέρει € 17 δισ. σε Όσους την Σόρταραν
energia.gr
Πεμ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 13:34

Οι επενδυτές που στοιχημάτισαν εναντίον της Tesla απολαμβάνουν τα μεγάλα οφέλη που προσδοκούσαν, καθώς η πρωτοπόρος βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ καταγράφει τη χειρότερη ετήσια επίδοση της ιστορίας της. Ειδικότερα, οι επενδυτές που πήραν θέση short στη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας (τοποθέτηση που αποδίδει όταν η τιμή του τίτλου μειωθεί) βρίσκονται σε πορεία να αποκομίσουν

κέρδη ύψους 17 δισ. ευρώ καθιστώντας την Tesla το πλέον κερδοφόρο σορτάρισμα της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners που επικαλείται το Bloomberg.

Η μετοχή της Tesla έχει χάσει άνω του 42% της αξίας της μόνο τον Δεκέμβριο, με τις συνολικές απώλειες του έτους να βρίσκονται στο 68%, σηματοδοτώντας ριζική αναδίπλωση για έναν τίτλο που εκτοξεύθηκε κατά την εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της πανδημίας.

Πρόκειται για μία σπάνια νίκη των "σορτάκηδων", των οποίων η απόδοση 89% έρχεται μετά από αρκετά χρόνια σημαντικών απωλειών, δήλωσε ο Ihor Dusaniwsky της S3. Partners. Σύμφωνα με τα στοιχεία της χρηματιστηριακής, περίπου το 2,9% των μετοχών της Tesla είναι σορταρισμένες επί του παρόντος.

Η Tesla πέρασε μια ταραχώδη χρονιά, με τους επενδυτές να φεύγουν μαζικά από τα assets κινδύνου λόγω ανησυχιών για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον υψηλό πληθωρισμό, τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και το ενδεχόμενο επικείμενης ύφεσης.

Τα πράγματα για τον κολοσσό του Έλον Μασκ έγιναν χειρότερα υπό τις ανησυχίες ότι η προσοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εστιάζεται πλέον στο Twitter που εξαγόρασε πρόσφατα, τη στιγμή που η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να δεχθεί πλήγμα.

Ενδεικτικό είναι πως ο Ihor Dusaniwsky περιμένει ότι το σορτάρισμα της Tesla θα συνεχιστεί έως ότου η μετοχή φτάσει σε ένα πυθμένα. Κάτι βέβαια που δυσκολεύονται να διακρίνουν αναλυτές και επενδυτές, όπως σημειώνει το Bloomberg, ειδικά καθώς η εταιρεία πρόκειται να αναφέρει τις παραδόσεις της για το τέταρτο τρίμηνο στις αρχές του επόμενου μήνα και έχει προσφέρει μεγάλα κίνητρα αγορών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της S3 Partners πάντως, αν η Tesla αρχίσει να ανακάμπτει είναι πιθανόν να υπάρξει ισχυρή μεταβλητότητα στην αξία της.

"Όταν η μετοχή της Tesla αρχίσει να ανεβαίνει, λογικά θα υπάρξει μια αναταραχή για την κάλυψη των σορταρίσματων που θα βοηθήσει στην αύξηση της τιμής της υψηλότερα και ταχύτερα, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι shorts θα σπεύσουν να κεφαλαιοποιήσουν τα υπερκέρδη τους προτού αυτά εξαϋλωθούν", εκτίμησε.

capital.gr