Κάθε πρωί, φορτηγά μαζεύουν φλούδες πατάτας και αβοκάντο, φλούδες πορτοκαλιού και άλλα υπολείμματα τροφών που οι κάτοικοι της φτωχότερης γειτονιάς του Σαντιάγο αφήνουν κρεμασμένα σε σακούλες στις μπροστινές πόρτες τους ή σε κλαδιά δέντρων ή τα τοποθετούν σε ειδικούς κάδους. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι κάτοικοι της La Pintana ήταν πρωτοπόροι

της ανακύκλωσης στη Χιλή -- τη μεγαλύτερη ''γεννήτρια'' σκουπιδιών της Νότιας Αμερικής.

Στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησε το 2005, η κοινότητα των 190.000 ανθρώπων συγκεντρώνει με ενθουσιασμό τα φυτικά υπολείμματα τροφών τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπασμα για να βοηθήσουν στο πράσινο της κοινότητάς τους.

Στη La Pintana, όπου το 15% των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας, το 50% των οργανικών απορριμμάτων της κοινότητας συλλέγεται για ανακύκλωση - αριθμός που φέρνει ντροπή με το 0,8% που πέτυχε η Χιλή συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.

«Κάνουν πολλά με τα απόβλητα: παράγουν λίπασμα που χρησιμοποιείται για την ίδια την κοινότητα, για τις πλατείες και τους κήπους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Βέρα, κάτοικος της La Pintana, καθώς άφησε δύο μεγάλα χαρτόκουτα γεμάτα με υπολείμματα στο πεζοδρόμιο, περήφανος για την προσφορά του.

«Είναι επίσης εξοικονόμηση (για τον δήμο) γιατί δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζουν» λίπασμα ή να πληρώνουν τέλη υγειονομικής ταφής, είπε.

Το πρωτοποριακό έργο ανακύκλωσης στην κοινότητα La Pintana στο Σαντιάγο της Χιλής, έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία. 

Η Χιλή παράγει περίπου 1,13 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο την ημέρα -- η υψηλότερη παραγωγή στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και όσον αφορά την ανακύκλωση, απέχει πολύ από το να επιτύχει ακόμη και τον χαμηλό μέσο όρο της Λατινικής Αμερικής, το 4% των στερεών αστικών απορριμμάτων που επεξεργάζονται.

Αλλά η La Pintana, μια από τις πρώτες γειτονιές της βαθιάς κοινωνικά άνισης πρωτεύουσας της Χιλής που υιοθέτησε ένα τέτοιο έργο, συλλέγει τώρα περίπου 20 τόνους οργανικών απορριμμάτων κάθε μέρα.

Τα απορρίμματα παραδίδονται σε τοπικό εργοστάσιο που τα μετατρέπει σε φυσικό λίπασμα για το δημοτικό φυτώριο της πόλης και άλλα.

Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος εκτιμά ότι εξοικονομεί περίπου 100.000 $ ετησίως -- χρήματα που μπορούν να διατεθούν σε άλλα κοινοτικά έργα.

«Υπήρξε μια αλλαγή στους ανθρώπους» από τότε που ξεκίνησε το έργο, είπε μία κατοικος της κοινότητας.

«Τώρα ανησυχούν για την ανακύκλωση και δεν βάζουν πλέον τα λαχανικά με τα σκουπίδια».

Το φυτώριο του La Pintana, χτισμένο σε μια αντιαισθητική χωματερή, παράγει περίπου 100.000 φυτά από 400 διαφορετικά είδη κάθε χρόνο.

Αυτά φυτεύονται πίσω στη La Pintana, μια από τις περιοχές του Σαντιάγο με τους λιγότερους χώρους πρασίνου ανά κάτοικο.

Το φυτώριο χρησιμοποιεί περίπου έναν τόνο χούμου -- μια σκοτεινή οργανική ύλη που δημιουργείται όταν αποσυντίθεται το φυτικό υλικό -- κάθε χρόνο, σύμφωνα με το μέλος του προγράμματος Cintia Ortiz.

Όλα προέρχονται από τα φυτικά απόβλητα της La Pintana.

"Αυτό το χούμο, το όφελος που μας προσφέρει, είναι ότι είναι βιολογικό... χάρη στην κοινότητα και τους εργαζόμενους", είπε ο Ορτίζ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιπλέον, «καθώς μπορούμε να διατηρούμε καλά τα φυτά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε χημικά».

Φυτεύοντας λουλούδια έξω από ένα δημοτικό αθλητικό κέντρο, η δημοτική υπάλληλος Jeanette Gonzalez είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο "μας φέρνει... χαρά. Η πόλη βελτιώνεται".

«Όταν αναλάβαμε... ήταν μια πόλη όπου κάθε 200 μέτρα υπήρχε μια χωματερή», είπε η Claudia Pizarro, δήμαρχος της La Pintana από το 2016, για το πρωτοποριακό έργο, το οποίο έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία.


«Είναι ένας ενάρετος κύκλος: οι άνθρωποι βλέπουν ότι εκεί που παλιά υπήρχε χωματερή, τώρα υπάρχει πράσινο και όλα ανθίζουν, και σταματούν να πετούν σκουπίδια εκεί», πρόσθεσε.

Υπήρξαν επίσης δευτερεύοντα οφέλη: περισσότεροι από τους μισούς από τους 15 υπαλλήλους του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού είναι πρώην τρόφιμοι που κάνουν κοινοτική εργασία αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Maisa Rojas πρότεινε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για την αναπαραγωγή του έργου στην υπόλοιπη Χιλή.