Ο κόσμος εντείνει τις προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης με τη θέσπιση νέων οικοδομικών κωδίκων. Πρόσφατα, η Ινδία θέσπισε νέα πρότυπα, για την ανέγερση κτιρίων κατοικιών, ενώ και η Ιαπωνία έχει επίσης επιβάλει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για νέα σπίτια μετά το 2025. Τώρα και η Τουρκία έχει επίσης εισαγάγει έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο, κάθε κτίριο

που καταλαμβάνει χώρο άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να είναι κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης Β. Αυτά τα κτίρια μεγάλου μεγέθους προβλέπεται να καλύπτουν το 5% της ενέργειας που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές.

Με αυτόν τον κανονισμό, η Τουρκία επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 25%. Επιπλέον, θα συμβάλει επίσης στη μείωση του λογαριασμού των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας κατά 5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Επί του παρόντος, η Τουρκία εξαρτάται κυρίως από άλλες χώρες για τις ενεργειακές της ανάγκες και βασίζεται σε εισαγωγές άνω του 70%.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο οποίος ορίζει ότι όλες οι νέες κατασκευές σχεδιάζονται ως NZEB, (Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας) λέει ότι τα οικοδομικά έργα που δεν υπερβαίνουν τη γραμμή δεν θα λαμβάνουν κατασκευαστικές άδειες από τις αρχές.

Η χώρα εισήγαγε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση 2017, το οποίο ανέφερε 55 δράσεις σε έξι κατηγορίες για τη μείωση της σωρευτικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 14 τοις εκατό μεταξύ 2017 και 2023. Αυτό θα ισοδυναμούσε με συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 277,9 TWh.