Πέφτουν Ξανά οι Τιμές του Αργού Λόγω Ανησυχιών για την Παγκόσμια Οικονομία και Αύξης των Κρουσμάτων COVID στην Κίνα

Πέφτουν Ξανά οι Τιμές του Αργού Λόγω Ανησυχιών για την Παγκόσμια Οικονομία και Αύξης των Κρουσμάτων COVID στην Κίνα
energia.gr
Τετ, 4 Ιανουαρίου 2023 - 15:36

Απότομη πτώση σημείωσε σήμερα, Τετάρτη, η τιμή του αργού, ενώ είχε προηγηθεί υποχώρηση και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, υπό το βάρος ανησυχιών για αδύναμη ζήτηση λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID στην Κίνα. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 1,88 δολάρια στα 80,22 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 2,3%, έως τις 10:32 ώρα Γκρήνουιτς (12:32 ώρα Ελλάδος), ενώ, την ίδια στιγμή, το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 1,68 δολάρια ή 2,2%, στα 75,25 δολάρια το βαρέλι

Ας σημειωθεί ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν σημειώσει βουτιά άνω του 4% την Τρίτη, με το Brent να έχει τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια για τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή (15:45 ώρα Ελλάδος) το Brent σημειώνει πτώση κατά 2,14 δολ. Το βαρέλι (-2,61%), φτάνοντας στα 75,95 δολ. το βαρέλι, και το WTI κατά 1,79% (-2,33%), φτάνοντας τα 75,14 δολ. το βαρέλι.

«Τους traders απασχολούν, κυρίως, οι ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Stephen Brennock.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση αύξησε επίσης τις ποσοστώσεις εξαγωγών για προϊόντα διύλισης πετρελαίου στην πρώτη παρτίδα για το 2023, σηματοδοτώντας εκτιμήσεις για κακή εγχώρια ζήτηση.Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, από την άλλη, ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω τις τιμές της κορυφαίας της ποικιλίας αργού πετρελαίου, της Arab Light, για πωλήσεις προς την Ασία τον Φεβρουάριο, αφού διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών για αυτόν τον μήνα, καθώς οι ανησυχίες για υπερπροσφορά συνέχισαν να θολώνουν τις εκτιμήσεις στην αγορά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρυσταλλίνα Γκεωργκίεβα, προειδοποίησε ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει μια δύσκολη χρονιά το 2023, καθώς οι βασικοί κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – εμφανίζουν μείωση της δραστηριότητάς τους.

Η Fed αύξησε επίσης τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps) τον Δεκέμβριο μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps η καθεμία. Εάν η Fed εντείνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει την κατανάλωση στα καύσιμα.

Παράλληλα, το δολάριο αποδυναμώθηκε την Τετάρτη μετά από μεγάλα κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει την τιμή του αργού.

Κι αυτό γιατί ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως ενισχύει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια γίνονται φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος αναμένεται να μειωθούν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Ο βιομηχανικός όμιλος American Petroleum Institute πρόκειται να ανακοινώσει στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης (20:30 ώρα Γκρήνουιτς).

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ), ο στατιστικός βραχίονας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, θα δημοσιοποιήσει τα δικά της στοιχεία το μεσημέρι της Πέμπτης (14:30 ώρα Γκρήνουιτς). Τέλος, η τράπεζα UBS αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα αυξηθούν στα 110 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 107 δολάρια το 2023.