«Η ACEN κατασκευάζει επί του παρόντος πάνω από 1.000 MW ηλιακών και αιολικών έργων στις Φιλιππίνες, εκ των οποίων περίπου 700 MW αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Eric T. Francia, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACEN. Η εισηγμένη που είναι η ενεργειακή πλατφόρμα του Ομίλου Ayala έχει 3.700 MW αποδιδόμενης ισχύος σε χώρες της ΝΑ Ασίας και την Αυστραλία, με μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 93%, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην περιοχή.

Ο κ. Francia είπε ότι οι εγκαταστάσεις θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της πίεσης στον εφοδιασμό και επίσης θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RE). Οι Φιλιππίνες στοχεύουν να αυξήσουν το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα σε 35% έως το 2030 και 50% έως το 2040.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας έδειξαν ότι το 2021, ο άνθρακας κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο στο ακαθάριστο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με 57,5%, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 23,4%, ακολουθούμενο από το φυσικό αέριο με 17,7% και το πετρέλαιο -με βάση πηγές στο 1,4%.

Ο κ. Francia είπε ότι για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η χώρα θα πρέπει να ενσωματώσει περισσότερη αποθήκευση ενέργειας στο σύστημα.

Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει τα 20 γιγαβάτ δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Μέχρι σήμερα, έχει 4.000 MW αποδιδόμενης ισχύος στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ινδία και την Αυστραλία.