Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έχει σκαρφαλώσει η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αρκετοί Αμερικανοί να δηλώνουν σε σχετικές έρευνες ότι σκέφτονται να περιορίσουν τη χρήση των οχημάτων τους.

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έχει σκαρφαλώσει η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αρκετοί Αμερικανοί να δηλώνουν σε σχετικές έρευνες ότι σκέφτονται να περιορίσουν τη χρήση των οχημάτων τους.

Ακόμη όμως και στα 4 δολάρια ανά γαλόνι, τιμή-ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ, η βενζίνη παραμένει αισθητά φθηνότερη σε σχέση με την Ευρώπη.

Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν να δουν τέτοιες τιμές για περισσότερο από μία εξαετία. Φέτος, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 30%, στα 3,962 δολ. ανά γαλόνι.

Στη Γερμανία, ένα γαλόνι βενζίνης κοστίζει 8,33 δολάρια, τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2002. Η ακριβότερη βενζίνη συναντάται στη Νορβηγία, με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί στα 9,69 δολ. ανά γαλόνι, ύστερα από την επιβολή φόρων με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης στην τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα αργού πετρελαίου.

Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις των καυσίμων στις ΗΠΑ οδήγησαν τη Merrill Lynch στο να υποβαθμίσει στο 0,6% τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και να προβλέψει ύφεση για το 2009.

Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη, αν και έρχονται αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερες τιμές, φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στο δυσθεώρητο για τους Αμερικανούς κόστος της βενζίνης.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, με οδηγό τη Γερμανία, η οποία παρά τη συνεχή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, ενώ έχει επιτύχει σημαντική μείωση της ανεργίας της την τελευταία διετία.

Για τους Αμερικανούς το σοκ είναι μεγαλύτερο, με την πλειονότητα των καταναλωτών να αναμένει επιδείνωση της κατάστασης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των τιμών στα 5 δολ. ανά γαλόνι το 2009.

Παράλληλα, έξι στους δέκα τονίζουν ότι το κόστος των καυσίμων έχει επιβαρύνει την οικονομική τους κατάσταση. Οι πρώτες επιπτώσεις γίνονται αισθητές. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της MasterCard, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, η κατανάλωση βενζίνης ήταν 5,5% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 02/06/2008)