Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από χώρα εισαγωγής LNG στον σημαντικότερο ίσως προμηθευτή του καυσίμου. Πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αποτελούν πλέον οι ΗΠΑ, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους του καυσίμου, όσο δηλαδή και το Κατάρ. Αυτός ο όγκος εξαγωγών αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση για τη μικρή πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής. Σηματοδοτεί, όμως, ένα άλμα για την υπερδύναμη, που άρχισε να εξάγει LNG μόλις το 2016 και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο εν μια νυκτί

Εχει μεσολαβήσει η επανάσταση των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, αλλά και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου που μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από χώρα εισαγωγής LNG στον σημαντικότερο ίσως προμηθευτή του καυσίμου. Παράλληλα, όμως, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο, μερικώς τουλάχιστον, αποκλεισμός του ρωσικού αερίου από τις αγορές της Ε.Ε. έχει εκτοξεύσει στα ύψη τη ζήτηση για αμερικανικό LNG. Η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει και στην κατασκευή πολλών νέων εγκαταστάσεων για την εξαγωγή του καυσίμων στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού. 

Αν δεν είχε άλλωστε μεσολαβήσει η έκρηξη και η πυρκαγιά στη μονάδα εξαγωγών της Freeport στο Τέξας, οι ΗΠΑ θα είχαν υπερβεί σε εξαγωγές τα επίπεδα του Κατάρ. Η συγκεκριμένη μονάδα έμεινε κλειστή λόγω έργων επισκευής μέχρι τον Ιούνιο και αναμένεται η επανέναρξη της λειτουργίας της μέσα στον Ιανουάριο. Αν όλα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα, τότε σίγουρα η υπερδύναμη θα διασφαλίσει και θα παγιώσει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εξαγωγές LNG. Είναι, ωστόσο, αναγκαία η ανέγερση πολλών ακόμη εγκαταστάσεων για τις εξαγωγές του καυσίμου προκειμένου να διατηρήσει την πρώτη θέση στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στο Κατάρ είναι σε πλήρη εξέλιξη μια γιγαντιαία επέκταση των εγκαταστάσεών του για την παραγωγή του LNG και επομένως η μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής έχει τη δυναμική να διασφαλίσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της στον τομέα του LNG από το 2026. Ακολουθεί η Αυστραλία, που αναμένεται να παραμείνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προμηθευτής του καυσίμου. Σημειωτέον ότι καταγράφεται μια ακόμη ανατροπή σε ό,τι αφορά το LNG και είναι η ανάδειξη της Ιαπωνίας σε πρώτη χώρα σε εισαγωγές του καυσίμου το 2022, θέση που κατείχε ώς τώρα η Κίνα. Και αυτή η εξέλιξη, όπως πολλές άλλες, οφείλεται στην ατυχή πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που εφαρμόστηκε στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, με αποτέλεσμα να εξανεμισθεί σχεδόν η ζήτηση για LNG, την ώρα που οι Ιάπωνες συγκέντρωναν αποθέματα στο πλαίσιο των προετοιμασιών τους για τον χειμώνα. 

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν, καθώς ο καιρός παραμένει επίμονα ήπιος στη Γηραιά Ηπειρο, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι περιορισμένη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στην αγορά της Ολλανδίας για παράδοση τον Φεβρουάριο υποχώρησαν χθες κατά 4,2% στα 73,80 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Βρετανία υποχώρησαν κατά 4,3%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές για την εποχή και την επόμενη εβδομάδα και σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη έχει καθησυχάσει τους Ευρωπαίους προς το παρόν, καθώς όλα δείχνουν πως απομακρύνεται ο κίνδυνος των γενικών διακοπών ηλεκτροδότησης και των δελτίων στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή τα αποθέματα παραμένουν σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή και έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος να εξαντληθούν μέσα στον χειμώνα. Εξάλλου οι ισχυροί άνεμοι σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης έχουν αυξήσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας και έχουν περιορίσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Εχει προηγηθεί στη διάρκεια του Δεκεμβρίου η μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του αερίου που έχει σημειωθεί στη διάρκεια ενός μηνός και έχει ελαφρύνει τα έξοδα των Ευρωπαίων για θέρμανση και γενικότερα για ενέργεια ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στη στρατόσφαιρα. Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν, πάντως, σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνήθη για την εποχή σε παλαιότερες περιόδους, πριν από την ενεργειακή κρίση και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Ιαπωνία πρώτη χώρα σε εισαγωγές του καυσίμου το 2022, θέση που κατείχε ώς τώρα η Κίνα.