Την προθυμία της Αλβανίας να φιλοξενήσει πυρηνικούς σταθμούς για λογαριασμό της Ιταλίας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Την προθυμία της Αλβανίας να φιλοξενήσει πυρηνικούς σταθμούς για λογαριασμό της Ιταλίας, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα. «Απόφασή μου είναι να μην αποκλείσω τους Αλβανούς από τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πιο οικονομική και περιβαλλοντικά καθαρή» επισήμανε ο Μπερίσα, διευκρινίζοντας, πάντως, πως δεν έχει συζητήσει προς το παρόν το θέμα με την ιταλική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Αλβανού προέδρου έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Ιταλίας ότι σκοπεύει να επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, 21 χρόνια μετά την απαγόρευσή της. Ο Μπερίσα υπολογίζει πως εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με τη Ρώμη, ο σταθμός «μπορεί να είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια». Όπως διευκρίνισε, το πλαίσιο για την κατασκευή ενός σταθμού θα καθοριστεί σε συμφωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αντίθετος με την ιδέα του Αλβανού πρωθυπουργού δήλωσε, πάντως, ο επικεφαλής της επιτροπής για την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία, Πάολο Φορνατσιάρι. Όπως τόνισε στην εφημερίδα L' Opinione delle Liberta, ένας πυρηνικός σταθμός στην Αλβανία θα ήταν εκτεθειμένος στον κίνδυνο κρατικοποίησης και θα παρήγαγε ρεύμα με υψηλό κόστος.

«Πριν σκεφθούμε για την Αλβανία, πρέπει να φροντίσουμε το σπίτι μας και να θέσουμε εκ νέου σε λειτουργία τους σταθμούς στο Καόρσο και Τρίνο Βερτελέζε» πρόσθεσε ο κ. Φορνατσιάρι.