Ποιος Φοβάται τα Μονοπώλια;

Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για τον ίδιο και άριστο για τους καταναλωτές αν ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έβρισκε λίγο χρόνο να μελετήσει τις προτάσεις για μια αποτελεσματική πολιτική καταπολέμησης της ακρίβειας, που ανέπτυξε χθες και από των στηλών της «Καθημερινής» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Του Νίκου Νικολάου
Τρι, 3 Ιουνίου 2008 - 00:42

Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για τον ίδιο και άριστο για τους καταναλωτές αν ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έβρισκε λίγο χρόνο να μελετήσει τις προτάσεις για μια αποτελεσματική πολιτική καταπολέμησης της ακρίβειας, που ανέπτυξε χθες και από των στηλών της «Καθημερινής» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Τι συγκεκριμένα πρότεινε; Απλούστατα είπε ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα την υφιστάμενη νομοθεσία κατά της ακρίβειας! Και αυτή η νομοθεσία κ. Καραμανλή, δεν είναι κανένα «σοσιαλιστικό νεφέλωμα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά η νομοθεσία που θέσπισε σαν πρωθυπουργός το 1977 ο θείος σας Κωνσταντίνος Καραμανλής και την οποία είχε συντάξει ο μεγάλος υπουργός Παναγής Παπαληγούρας, με τη βοήθεια του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

Πρόκειται για τον νόμο 703/1977 περί ελέγχου των μονοπωλίων που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και σκληρά διοικητικά μέτρα (κλείσιμο της επιχείρησης) στα ολιγοπώλια, ελληνικά και ξένα, που πωλούν τα ίδια προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, υπερτιμολογώντας τις πρώτες και ενδιάμεσες ύλες που εισάγουν. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τρέχει με 4,6% έναντι 3,2% στην Ευρωζώνη οφείλεται αποκλειστικά στη δομή της ελληνικής αγοράς, όπου απουσιάζει ο ανταγωνισμός και κυριαρχούν οι εναρμονισμένες πρακτικές των καρτέλ.

Η ασύδοτη αγορά, την οποία, κ. πρωθυπουργέ, καταγγείλατε προ ημερών στη Βουλή, ως υπεύθυνη για την ακρίβεια έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Λέγεται π.χ. Πρόκτερ εντ Γκαμπλ, Κόκα - Κόλα, Νεστλέ, Φάγε, Vivartia κ.λπ. Και αντί ο υπουργός σας επί της ανάπτυξης να πελαγοδρομεί στα 41 μέτρα-ασπιρίνες, ας ψάξει την ακρίβεια εκεί που όντως υπάρχει. Αν έχει βέβαια τα κότσια, όπως ήδη έγραψα την Κυριακή 18 τρέχοντος. Αν δεν τα έχει βάλτε στη θέση του κάποιον πιο θαρραλέο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, λοιπόν κ. πρωθυπουργέ, παρουσίασε χθες στην «Καθημερινή» στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η ελληνική αγορά κυριαρχείται από ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 85% της αγοράς λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Επίσης, στον χώρο των προμηθευτών, οι πρώτες 100 επιχειρήσεις σε σύνολο 1.373 εταιρειών ελέγχουν το 76% των πωλήσεων. Τέλος, σε ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης μια έως δύο το πολύ εταιρείες προμηθεύουν το 60% έως 99% των ποσοτήτων του συγκεκριμένου προϊόντος.

Αντί, λοιπόν, να μας κοροϊδεύει ο κ. Ρουσόπουλος και να μας υπόσχεται την εξάλειψη της ακρίβειας στην άλλη μας ζωή (γιατί αυτό ουσιαστικά μας είπε, λέγοντας ότι οι στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα), ας ζητήσει ο κ. Καραμανλής να ενημερωθεί πώς ο θείος του στο απόγειο της πρώτης ενεργειακής κρίσης και παραλαμβάνοντας μια αποδιοργανωμένη από τη χούντα οικονομία, με πληθωρισμό 25%, τη σταθεροποίησε σε λίγους μήνες, μειώνοντας τον πληθωρισμό στο 12%. Εγώ πάντως, θα γράψω αναλυτικά για την αντιπληθωριστική πολιτική των Καραμανλή - Παπαληγούρα - Ζολώτα το άλλο Σάββατο, στην «Καθημερινή», στη σειρά των αφηγήσεων!

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/05/2008)