Στη γειτονική μας χώρα, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεμ κήρυξε τέσσερις φορές κοινοβουλευτικές εκλογές την τελευταία διετία , άνευ ευκαιρίας συστάσεως μιας κυβερνήσεως κατά την Τρικούπειο «αρχή της δεδηλωμένης». Δέκα φορές έδωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως άνευ αποτελέσματος που αποτελεί ρεκόρ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Βουλγαρία έγινε μέλος το 2004.

Πολλοί νοσταλγούν την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ (Β) που όμως κατηγορείται «επí διαφθορά»- σα να ήταν η πρώτη στους κόλπους της «Euroενώσεως». Η κυβέρνηση του B. παρητήθη το 2021 κατόπιν λαϊκής κινητοποιήσεως .Το 10% του Βουλγαρικού λαού είναι μουσουλμάνοι κι αυτό κάτι λέγει για τη μοίρα της κυβερνήσεως Β. που δεν εφημίζετο για τα φιλοτουρκικά της  αισθήματα.

Όπως κι εδώ, έτσι και στην Βουλγαρία, οι τηλεπαρουσιαστές αποκτούν … εκλογιμότητα, ως ο τροβαδούρος Σλάβι Τριφόντοφ που επικρατεί στις σφυγμομετρήσεις μεταξύ των Βουλγάρων «πολιτικών» αλλ’ αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και εθνικιστής δεν ακολουθείται υπό της δεξιάς. Κατόπιν της αποχωρήσεως απ’ την εθνική συμμαχία των δύο «δεξιών» κομμάτων, ούτε κι αυτά κατόρθωσαν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση.

Η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση που εξυπηρετεί την ανάγκη συντάξεως κρατικού Προϋπολογισμού – πρέπει να εγκριθεί μέχρι τέλους του 2923- αλλά αδυνατεί να εντάξει την Βουλγαρία στην Συμφωνία Σαίνγκεν και την ευρωζώνη το 2024 όπως απαιτεί η προ 10ετίας συμφωνία προσχωρήσεως της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Προσφάτως, η Βουλγαρική κυβέρνηση παρήγγειλε δύο σμήνη Αμερικανικά F-16 στην Λόκχιντ-Μάρτιν και απομακρύνθη από την παραδοσιακή επιρροή της Ρωσίας.

 Για την Ελλάδα , η ακυβερνησία στην Βουλγαρία είναι  βλαπτική. Δεν επιτρέπει την σύμβαση «Sea2sea» που θα συνδέσει το Αιγαίον πέλαγος με την Μαύρη θάλασσα , στο Μπουργκάς , τον ανάστροφο ομώνυμο αγωγό πετρελαίου και την ολοκλήρωση του συνοριακού  φράκτη με την Τουρκία. Η απόρριψη της «μακεδονικής γλώσσας και κουλτούρας» των Σκοπίων καθυστερεί. Η κυβερνητική δυστοκία της Βουλγαρίας υπενθυμίζει τις συνέπειες της ελλείψεως καθαράς πλειοψηφίας  στις ιδικές μας εκλογές της Ανοίξεως. Ο Κούλης κάνει ό,τι μπορεί για να τις χάσει…