χωρίς περαιτέρω ενέργειες, καθώς οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται.
«Η δέσμευση για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έχει σχεδόν εξανεμιστεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα το 2015 προβλέπει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα παραμείνει «πολύ κάτω» από την άνοδο κατά 2°C σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες και ιδανικά να την περιορίσει στους 1,5°C.
Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας θα είναι καταστροφικές, αλλά προκαλούν έκπληξη, όπως είπε ο Γκουτέρες.
«Δεν μιλώ μόνο για επιστήμονες του ΟΗΕ, μιλάω για επιστήμονες του κλάδου των ορυκτών καυσίμων», είπε. «Μάθαμε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων είχαν πλήρη γνώση τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό τους προϊόν θα “έψηνε” τον πλανήτη μας». «Ακριβώς όπως η καπνοβιομηχανία, ποδηγέτησαν τους επιστήμονές τους, και όπως στην καπνοβιομηχανία, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογράμμισε.
Ωστόσο, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή τους, «γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν συνάδει με την ανθρώπινη επιβίωση».Ο Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης για τη διαίρεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο ρήγμα».
Ωστόσο, είπε ότι είναι πιθανό και οι δύο να δεσμευθούν ουσιαστικά για το κλίμα, το εμπόριο και την τεχνολογία «ώστε να αποφευχθεί η αποσύνδεση των οικονομιών ή ακόμη και η πιθανότητα μελλοντικής αντιπαράθεσης».«Ταυτόχρονα, το χάσμα Βορρά-Νότου βαθαίνει», είπε ο Γκουτέρες.
«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο πλουσιότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πραγματικά τον βαθμό απογοήτευσης και θυμού στον παγκόσμιο Νότο». Επανέλαβε ότι οι πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης πρέπει να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, «να επικεντρωθούν στη μόχλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης συστηματικά μέσω εγγυήσεων και να είναι οι πρώτες που θα αναλάβουν κινδύνους μέσα από συνασπισμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών». «Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια για να βοηθήσουν τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ωστόσο, είπε ότι απαιτείται η πλήρης δέσμευση του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων και ότι πρέπει να αποφύγει «αμφίβολα» κριτήρια, καθώς «αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στο πράσινο ξέπλυμα».Τέλος, σημείωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν αξιόπιστα και διαφανή σχέδια μετάβασης για να πετύχουν απόλυτα μηδενικές εκπομπές πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι οι περικοπές εκπομπών δεν θα πρέπει να βασίζονται «ουσιαστικά σε πιστώσεις άνθρακα και σκιώδεις αγορές».