Oι νέες απειλές του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από το επεισόδιο με το κάψιμο του Κορανίου από ακροδεξιό πολιτικό σε διαδήλωση στην Στοκχόλμη, συμπίπτουν με το αρνητικό κλίμα στις δυτικές πρωτεύουσες για τους χειρισμούς του ως μέλος της συμμαχίας. 

Μετά το αφιέρωμα του Economist την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε την αντίδραση του «σουλτάνου», σειρά έχουν αυτή την εβδομάδα το αιχμηρό άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας του Bloomberg και οι επισημάνσεις του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού Le Point. 

Υπό τον τίτλο «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αφήσει τον Ερντογάν να καθυστερήσει την επέκταση της συμμαχίας» η συντακτική ομάδα του Bloomberg σημειώνει: «Παρεμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος θέτει το στενό προσωπικό του συμφέρον πάνω από την ασφάλεια της συμμαχίας. Η σχεδόν ομόφωνη έγκριση της εισόδου για τη Σουηδία και την Φινλανδία προσέκρουσε σε μια και μόνη ανυποχώρητη χώρα που έχει παράλογες απαιτήσεις: την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη διαμάχη και να καλωσορίσει ανεπιφύλακτα τα νέα μέλη του». 

Στη συνέχεια το άρθρο της συντακτικής ομάδας γίνεται πολύ αιχμηρό για τον Ερντογάν και απευθύνεται, όπως έκανε και ο Economist, στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν:

♦ «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να σπάσουν αυτό το αδιέξοδο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ενώ η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες της για την κουρδική τρομοκρατία, αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει βάρος των προσπαθειών ενδυνάμωσης του ΝΑΤΟ. Οι δε διαπραγματεύσεις για έκδοση τούρκων υπηκόων πρέπει να γίνονται απευθείας με την Σουηδία, εκτός του πλαισίου της διαδικασίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, το Bloomberg απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο για το θέμα των F-16 και βάζει στο κάδρο ακόμη και το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: 

♦ «Αν η Τουρκία αρνηθεί και επιμείνει, τότε το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αντιδράσει, μπλοκάροντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα, ενώ το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειώσει την συμμετοχή της Τουρκίας σε κοινές ασκήσεις και να περιθωριοποιήσει τον Ερντογάν κατά την συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η αποπομπή από τη συμμαχία -ένα βήμα άνευ προηγουμένου- θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στο τραπέζι». 

«Ασύλληπτη γλώσσα»

Παράλληλα, εκτενή αναφορά στις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας κάνει το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Le Point. Σημειώνοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στο εκλογικό του ακροατήριο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, επισημαίνει την αύξηση το 2022 των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με το ελληνικό Γενικό Επιτελείο.  Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει ειδοποιήσει τον ΝΑΤΟ για τον κίνδυνο από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις απειλές του Ερντογάν προς την Ελλάδα, «θα έρθουμε ξαφνικά τη νύχτα», αλλά και σε όσα είπε μετά την δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων. Το Le Point υπογραμμίζει την «ασύλληπτη γλώσσα» που χρησιμοποιήθηκε στους κόλπους του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος πιστεύει πως αυτός ο τόνος μπορεί να του φέρει ψήφους.

Protagon.gr