Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας ΤΝΚ-ΒΡ Ρόμπερτ Ντάντλι να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις... σχέσεις του με την Εφορία την τελευταία πενταετία. Η «κατάθεση» του Ντάντλι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας ΤΝΚ-ΒΡ Ρόμπερτ Ντάντλι να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν τις... σχέσεις του με την Εφορία την τελευταία πενταετία. Η «κατάθεση» του Ντάντλι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΤΝΚ-ΒΡ είναι η κοινοπραξία που έχει συμπήξει η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ Ρlc στη Ρωσία, συνεργαζόμενη με την τοπική ΤΝΚ που ανήκει σε τέσσερις ρώσους μεγιστάνες του πετρελαίου- το «είδος» ανθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, αρκεί να είναι της αρεσκείας του Κρεμλίνου, διαφορετικά θα έχει την κατάληξη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι...-, τους Λεν Μπλαβάτνικ, Μιχαήλ Φρίντμαν , Τζέρμαν Χαν και Βίκτορ Βέξελμπεργκ. Οι τέσσερις ρώσοι δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τον ηλικίας 52 ετών αμερικανό μάνατζερ της κοινοπραξίας να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι θέτει τα συμφέροντα της ΒΡ υπεράνω των συμφερόντων της ΤΝΚ, δηλαδή των δικών τους. Στις 30 Μαΐου ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χέιουαρντ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των τεσσάρων.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και Βloomberg, η κλήση του Ντέντλι αφορά τις σχέσεις του με την ΤΝΚ την περίοδο 2001-2003, δηλαδή προτού δημιουργηθεί η κοινοπραξία. Σημειωτέον ότι η κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ είναι η τρίτη σε παραγωγή πετρελαϊκή εταιρεία στη Ρωσία, ενώ συμβάλλει κατά το ένα τέταρτο στη συνολική παραγωγή της βρετανικής ΒΡ και ελέγχει το ένα πέμπτο των βεβαιωμένων αποθεμάτων της εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρείας.

Η ρωσοβρετανική διαμάχη στην ΤΝΚ-ΒΡ ξέσπασε έπειτα από δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Vedomosti» τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με το οποίο ο γιγαντιαίος ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom προσέφερε 20 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το 51% της ΤΝΚ-ΒΡ. Εκτοτε τόσο η Gazprom όσο και η ΒΡ και οι τέσσερις ρώσοι μεγιστάνες έχουν διαψεύσει επανειλημμένως το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας.

Η χθεσινή εξέλιξη ωστόσο ίσως περιπλέξει την κατάσταση. «Ο φόβος μας έχει να κάνει με την πιθανότητα να πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης να περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΤΝΚ-ΒΡ υπό κρατικό έλεγχο» υπογραμμίζει σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους πελάτες του ο αναλυτής της Citigroup Τζέιμς Νιλ. «Οι Ρώσοι επιχειρούν να κάνουν ό,τι έπραξαν και με τη Shell,να πιέσουν δηλαδή την ΒΡ να εγκαταλείψει τις επενδύσεις της στη Ρωσία και να αναλάβουν εκείνοι ει δυνατόν τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών πηγών της χώρας» δήλωσε μιλώντας στο Βloomberg ο Αλαν Μπίνι, ο οποίος διαχειρίζεται 1,2 δισ. δολάρια για λογαριασμό της Ρrincipal Ιnvestment Μanagement στο Σέβενοουξ της Αγγλίας. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το ζήτημα της «επενδυτικής ασφαλείας» στη Ρωσία έθεσε χθες η αρμόδια για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίτροπος Μπενίτα Φερερό-Βαλντέρ σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σεχίν στη Μόσχα.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 06/06/2008)