Ο ΙΕΑ Αναθεωρεί Προς τα Πάνω τις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση Λόγω της Επανέναρξης της Κινεζικής Οικονομίας

Ο ΙΕΑ Αναθεωρεί Προς τα Πάνω τις Προβλέψεις για την Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση Λόγω της Επανέναρξης της Κινεζικής Οικονομίας
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Τετ, 15 Φεβρουαρίου 2023 - 13:23

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε σχετικά ήπια κατάσταση. Οι τιμές του πετρελαίου επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα, με εξαίρεση το ντίζελ, παρότι έχουν υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου καλοκαιριού. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα υπερβεί τη ζήτηση μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα στην αγορά, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και κάποιες ποσότητες ρωσικής παραγωγής έχουν εξαλειφθεί. Αυτά επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (15/2).

Η παραγωγή και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διατηρούνται σε σχετικά καλά επίπεδα, παρά τις κυρώσεις. Η Ρωσία έχει καταφέρει να επαναδρομολογήσει τις αποστολές αργού στην Ασία και το πλαφόν στο αργό που επιβλήθηκε από την G7 φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της ροής των βαρελιών. Τον περασμένο Ιανουάριο, η πετρελαϊκή παραγωγή μειώθηκε μόνο κατά 160 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από τα προπολεμικά επίπεδα, με 8.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πετρελαίου να αποστέλλονται στις αγορές. Ωστόσο, ως ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να δυσκολεύεται να διοχετεύσει στην αγορά όλα τα βαρέλια της, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είπε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία θα περιορίσει την παραγωγή κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, αντί να πουλήσει σε χώρες που συμμορφώνονται με το πλαφόν της G7.

Με τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου να μειώνεται και με τα περιορισμένα κέρδη που αναμένονται από το υπόλοιπο μπλοκ του OPEC+, οι παραγωγοί εκτός OPEC+ θα οδηγήσουν σε αύξηση την παγκόσμια προσφορά το 2023, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Για το σύνολο του 2023, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Γουιάνα. Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παράγουν επίσης σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, αφήνοντας ωστόσο ένα «μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας περίπου 3.4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

 

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιταχύνεται μετά από μια σημαντική επιβράδυνση το β’ εξάμηνο του 2022 και τη συρρίκνωση σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, με τις γειτονικές χώρες να επωφελούνται, αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε τις πολιτικές του για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού.

Μια έντονη άνοδος της εναέριας κυκλοφορίας τις τελευταίες εβδομάδες τονίζει τον κεντρικό ρόλο των παραδόσεων jet fuels στην ανάπτυξη του 2023, η οποία αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 1.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φτάσει στα 7.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περίπου στο 90% των επιπέδων του 2019. Η συνολική ζήτηση θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των 101.9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τον μέσο όρο του 2019.