Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασπάσει τις ενεργειακές αγορές και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού έτσι ώστε να αποφευχθούν τα μονοπώλια και να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας καινούργιος ενεργειακός κολοσσός στην Ευρώπη ο οποίος ίσως αλλάξει τις ισορροπίες και φέρει καινούργια δεδομένα στην ενεργειακή αγορά.

Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασπάσει τις ενεργειακές αγορές και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού έτσι ώστε να αποφευχθούν τα μονοπώλια και να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας καινούργιος ενεργειακός κολοσσός στην Ευρώπη ο οποίος ίσως αλλάξει τις ισορροπίες και φέρει καινούργια δεδομένα στην ενεργειακή αγορά. Ο λόγος βέβαια γίνεται για την εταιρεία που θα προκύψει από την ένωση μεταξύ των δύο γαλλικών εταιρειών της Suez και της Gas De France (GDF), μία ένωση που θα δημιουργήσει την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Γαλλία καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία αγοράς και μεταπώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Άλλωστε η μετοχή και των δύο εταιρειών φαίνεται ότι έχει μία σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, μια πορεία που εμπνέει αρκετή εμπιστοσύνη στο επενδυτικό κοινό. Σήμερα (11/6) η μετοχή της GDF κυμάνθηκε γύρω στα 47,30 Ευρώ ενώ η αντίστοιχη της Suez στα 43,95 Ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών έχει καθυστερήσει αρκετά αλλά το τελευταίο διάστημα η πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι έχει πάρει πλέον την τελική ευθεία. Κι ενώ η συμφωνία της συγχώνευσης αναμένεται στα μέσα περίπου του Ιουλίου οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη από κοινού να καταστρώνουν τα στρατηγικά τους σχέδια που θα εξασφαλίσουν στην Suez-GDF βιωσιμότητα κι ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της όπως είναι η επίσης γαλλική Electricite De France (EDF) αλλά και η γερμανική E.on.

Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων, την προηγούμενη Τρίτη (3/6) κατά την συνάντηση των δύο εταιρειών η Suez ανακοίνωσε την αγορά του 5% των μετοχών ενός νέου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου που πρόκειται να κατασκευαστεί από την γαλλική εταιρεία Areva. Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή Drome της Νοτιοανατολικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και πρόκειται να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο οποίο η Suez κατέχει ήδη το 11% του μετοχικού κεφαλαίου. Η επένδυση της γαλλική εταιρείας στο καινούργιο εργοστάσιο υπολογίζεται ότι θα φτάσει γύρω στα 300 εκατομμύρια Ευρώ και θα της εξασφαλίσει καύσιμα για την λειτουργία των αντιδραστήρων της για 20 περίπου χρόνια.

Ο κ Gerard Mestrallet, πρόεδρος της Suez και όπως φαίνεται πρόεδρος και στο νέο σχήμα μετά την συνένωση, σε δηλώσεις του έχει επισημάνει τον μεγάλο ρόλο που πρόκειται να παίξει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο η πυρηνική ενέργεια ενώ θεωρεί ότι πρέπει να αρχίσουν να επενδύονται σημαντικά κεφάλαια στον συγκεκριμένο τομέα έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι μελλοντικές φιλοδοξίες της νέας εταιρείας. Η κίνηση για την αγορά του 5% του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου είναι αφενός μια τέτοια επένδυση αφετέρου όμως πετυχαίνει και μία στρατηγική συμμαχία συσφίγγοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Areva, τον γαλλικό πυρηνικό κολοσσό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Suez λειτουργεί ήδη 7 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Βέλγιο ενώ έχει εκφράσει πολύ έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα κι άλλων χωρών. Είναι γνωστό άλλωστε το φλερτ με την British Energy τον διαχειριστή του πυρηνικού τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο όμως δεν οδήγησε πουθενά αφήνοντας ως μόνο υποψήφιο για την εξαγορά της Βρετανικής εταιρείας την EDF. Ωστόσο, στελέχη και της Suez και της GDF διευκρινίζουν ότι μετά την διαδικασία της συγχώνευσης ο φάκελος «British Energy» είναι πολύ πιθανό να ξανανοίξει και να δοθεί εκ νέου προσφορά στην βρετανική εταιρεία.

Όπως και να χουν τα πράγματα η συνενωμένη εταιρεία πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στα δρώμενα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και να φέρει στο προσκήνιο νέα δεδομένα με διαφορετικές δυναμικές. Η σημαντική άλλωστε δραστηριότητα της Suez στον τομέα των ΑΠΕ και οι εξαγγελίες της ότι μέχρι το 2014 θα κατέχει, με το καινούργιο εταιρικό σχήμα, το 18% περίπου της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στην Ευρώπη που θα προέρχεται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας δείχνουν ότι μια νέα ενεργειακή δύναμη γεννιέται στην Ευρώπη.