Cooperation - P-TECC) που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας την 1η Μαρτίου 2023. Εκεί, η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, παρά τις συνεχείς «πράσινες» εξαγγελίες της κυβέρνησης Μπάιντεν και το γενικότερο οικολογικό στίγμα της παράταξης των Δημοκρατικών, που, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει όλο και πιο έντονο, διαφοροποιήθηκε από την προηγούμενη ρητορική τόσο των Αμερικανών αξιωματούχων όσο και των στελεχών της ΕΕ.
Ειδικότερα, μπροστά σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από Υπουργούς, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και γενικά policymakers, από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, η κ. Γκράνχολμ υπογράμμισε ότι, καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για την εξασφάλιση φορτίων βάσης (baseload) όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή. «Αν και στοχεύουμε σε υψηλή διείσδυση ΑΠΕ», είπε, «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κατάλληλα φορτία βάσης τα οποία προς το παρόν μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο με φυσικό αέριο και πυρηνικά», με δεδομένη τη σταδιακή κατάργηση των ανθρακικών μονάδων.
Έχοντας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα στις ΗΠΑ για την κατασκευή Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων (SMR's), που αποτελούν μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, η υπουργός Granholm ανέπτυξε περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στην διαμόρφωση του αυριανού περιβάλλοντος καθαρής ενέργειας. «Η καθαρή πυρηνική ενέργεια είναι το κλειδί για τη μελλοντική λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μάς παρέχει προβλέψιμο και φθηνό – χάρη στις νέες τεχνολογίες – φορτίο βάσης», τόνισε η Jennifer Granholm. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ίσης σημασίας, λόγω της ικανότητάς της να παρέχει φορτίο βάσης, είναι η γεωθερμία, η οποία επιπλέον είναι ανανεώσιμη, αλλά έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί από τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Αναπτύσσοντας τη γεωθερμική ενέργεια, η οποία είναι άφθονη στην περιοχή, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την Κροατία να αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα», σημείωσε η Jennifer Granholm.
Ποια είναι η 16η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ
Η Τζένιφερ Μίλχερν Γκράνχολμ (Jennifer Mulhern-Granholm) γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1959 και υπηρετεί ως Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (η 16η στη σειρά) στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από τον Φεβρουάριο του 2021. Είναι Καναδοαμερικανίδα, καθώς γεννήθηκε στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, ενώ μεγάλωσε στο Άναχαϊμ και το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. To 1980, σε ηλικία 21 ετών, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.
Είναι δικηγόρος και συγγραφέας. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ενώ από το 2003 έως το 2011 υπηρέτησε ως 47η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν από το, καθώς και ως 51η Γενική Εισαγγελέας του Μίσιγκαν από το 1999 έως το 2003.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Γκράνχολμ για την θέση της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ. Εγκρίθηκε από την Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 Φεβρουαρίου 2021, με 64 ψήφους υπέρ και 35 ψήφους κατά. Την ίδια ημέρα ορκίστηκε στο αξίωμα
Αναφορικά με τις σπουδές της, αποφοίτησε από το Λύκειο "San Carlos High School" στο Σαν Κάρλος της Καλιφόρνιας το 1977 ενώ, στη συνέχεια, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας από όπου έλαβε πτυχίο (BA) το 1984. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από όπου έλαβε πτυχίο (JD) το 1987.
Ενώ φοιτούσε στο Χάρβαρντ, η Τζένιφερ Γκράνχολμ γνωρίστηκε με τον συμφοιτητή της στη νομική, Ντάνιελ Μέλχερν, με καταγωγή από το Μίσιγκαν Daniel Mulhern, πτυχιούχο θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Yale. Παντρεύτηκαν το 1986 και πήραν ο ένας το επώνυμο του άλλου ως μεσαίο όνομα. Έχουν τρία παιδιά.
Η θητεία της στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ
Στις αρχές του 2021, ο τότε νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε την Γκράνχολμ για επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας. Η υποψηφιότητά της ήταν από αυτές που συγκέντρωσαν τις λιγότερες αντιδράσεις ανάμεσα στις επιλογές του Τζο Μπάιντεν για το υπουργικό του συμβούλιο, κερδίζοντας τη στήριξη τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και από μερικούς Ρεπουμπλικανούς. Ο καθηγητής Ενέργειας στο Μπέρκλεϋ, Ντάνιελ Κάμμεν, που είχε συνεργαστεί στο εν λόγω Πανεπιστήμιο με την Γκράνχολμ, είχε δηλώσει, εκείνη την εποχή ότι θα ήταν «εξαιρετική για το Υπουργείο Ενέργειας», καθώς, όπως είχε τονίσει, «κατανοεί την τεχνολογία, κατανοεί την ανάπτυξη και ξέρει πώς να διευθύνει μία μεγάλη υπηρεσία».
Η Τζένιφερ Γκράνχολμ παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Αμερικανικής Γερουσίας στις 27 Ιανουαρίου 2021. Η Επιτροπή ενέκρινε την υποψηφιότητά της με ψήφους 13-4, ενώ στην ολομέλεια της Γερουσίας υπερψηφίστηκε η υποψηφιότητά της με ψήφους 64-35 στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Ορκίστηκε αργότερα την ίδια ημέρα ενώ είναι η πρώτη Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ που δεν έχει γεννηθεί στη χώρα.
Τον Απρίλιο του 2021 δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «έχει στόχο να πετύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τη χώρα το 2050. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε ‘καθαρή’ την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων» των ΗΠΑ.
Στις 19 Μαΐου 2022, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του νόμου για τις επενδύσεις υποδομής και τις θέσεις εργασίας με στόχο τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλης κλίμακας περιφερειακών κόμβων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα κατευθείαν από τον ατμοσφαιρικό αέρα που αποτελούνται από ένα δίκτυο έργων αφαίρεσης CO2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκράνχολμ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Στα τέλη του 2021, ωστόσο, η Αμερικανίδα Υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, στο οποίο επικεφαλής είναι η Σαουδική Αραβία, αλλά και την αμερικανική βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, για την αύξηση των τιμών των καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε γελώντας: «Αυτό είναι ξεκαρδιστικό. Μακάρι να είχα το μαγικό ραβδί για να το κάνω αυτό».Η Granholm υπέγραψε μια λεπτομερή συμφωνία δεοντολογίας για την κορυφαία θέση της ενεργειακής κυβέρνησης και έκτοτε έχει παραβιάσει ορισμένες διατάξεις του STOCK Act.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ο Granholm απαίτησε από τον J. Robert Oppenheimer, Αμερικανό θεωρητικό φυσικό, που συχνά θεωρείται ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» για τον ρόλο του στο Manhattan Project (στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας), την ανάκληση της άδειας ασφαλείας που του είχε επιβληθεί το 1954 λόγω «πλημμελούς έρευνας».