Με Χάρτη-Πρόκληση που Απεικονίζει τη «Γαλάζια Πατρίδα» Προαναγγέλλει την Απάντησή της στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό η Άγκυρα

Με Χάρτη-Πρόκληση που Απεικονίζει τη «Γαλάζια Πατρίδα» Προαναγγέλλει την Απάντησή της στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό η Άγκυρα
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 16 Απριλίου 2025 - 17:29

Χάρτη με τα τουρκικά σχέδια για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) δημοσιεύει το πρακτορείο Anadolu, και ο οποίος ουσιαστικά διχοτομεί το Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς Ελλάδος, για την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ). Ωστόσο η γειτονική χώρα δεν έχει ακόμη καταρτίσει επίσημα τον δικό της ΘΧΣ και ο σχετικός χάρτης έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστημιακό Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιου και Ναυτικού Δικαίου της Άγκυρας (DEHUKAM). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τουρκικός χάρτης αμφισβητεί τα ελλαδικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς βασίζεται στο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), απεικονίζοντας, μεταξύ άλλων, τις παράνομες συμφωνίες της Άγκυρας με τη Λιβύη και το ψευδοκράτος

μολονότι το Anadolu προβάλλει τον ισχυρισμό ότι συμμορφώνεται «με το κεκτημένο της ΕΕ επί του θέματος». Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι θα συσταθεί «Διαθεσμικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της τουρκικής Προεδρίας για το θέμα.

Ο διευθυντής του DEHUKAM, Δρ. Mustafa Başkara, μιλώντας για την πρώτη μελέτη σχετικά με τον ΘΧΣ της Τουρκίας σε ανταποκριτή του πρακτορείου, αφού ανέφερε ότι τα εξωτερικά του όρια είναι σημαντικά στο πλαίσιο του χάρτη, τα προσδιόρισε ως εξής: «Στη Μεσόγειο, υπάρχει ένα εξωτερικό σύνορο που περιλαμβάνει τις συντεταγμένες της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα που έγινε με το ψευδοκράτος το 2011 στα ανατολικά, και την οποία η Τουρκία δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), και τις συντεταγμένες της συμφωνίας που έγινε με τη Λιβύη στη Δύση, την οποία η Τουρκία παρουσίασε επίσημα στον ΟΗΕ. Ο κύριος σκοπός αυτού του χάρτη είναι να εξυπηρετήσει διαφορετικούς τομείς για να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από τις θάλασσες με βάση τη βιώσιμη χρήση και την προστασία των θαλάσσιων περιοχών».

Μάλιστα, ο Başkara πρόσθεσε ότι το Κέντρο Θαλάσσιου και Ναυτικού Δικαίου της Άγκυρας έχει  συνάψει συμφωνία για τον ΘΧΣ του ψευδοκράτους «και στη δεύτερη φάση, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε αυτά τα έργα πέρα ​​από τα σύνορά μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τον δικό της ΘΧΣ, αν και «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Πολυάριθμες μελέτες, έρευνες και έργα για το ΘΧΣ πραγματοποιούνται στην Τουρκία με τη συμβολή διαφόρων δημόσιων ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα», όπως σημειώνει το Anadolu.

Ο χάρτης του τουρκικού ΘΧΣ «εκπονήθηκε στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, ενώ οι περιοχές στον χάρτη του ΘΧΣ που ετοίμασε το DEHUKAM δείχνουν τις περιοχές υλοποίησης του έργου, δεν σημαίνουν τη δικαιοδοσία του κράτους», όπως προσθέτει το πρακτορείο.

«Οι μελέτες για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τις οποίες ξεκίνησε πριν από χρόνια η Τουρκία για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες, να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις θαλάσσιες περιοχές, φτάνουν στο τελικό τους στάδιο με τη συμβολή των σχετικών ιδρυμάτων» αναφέρει το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στον απόηχο της έκδοσης, σήμερα, του χάρτη που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στον τουρκικό χάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο «φαίνεται ότι στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας, έχουν γίνει σχέδια για οικονομικές, επιστημονικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στις γύρω θάλασσες, πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα, και έχουν καθοριστεί ορισμένες περιοχές για αυτές τις δραστηριότητες». Όπως συμπληρώνει, «έγινε γνωστό ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσές της, ενώ παράλληλα συμμορφώνονταν με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τις αρχές, θα συσταθεί ‘Διαθεσμικό Συντονιστικό Συμβούλιο’ υπό την αιγίδα της Προεδρίας και τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με το DMP, το οποίο αποτελεί  ‘master plan’ για τις θάλασσες και καθορίζει για ποιους σκοπούς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται οι θάλασσες από τους κρατικούς φορείς». Μάλιστα, τονίζεται στο δημοσίευμα ότι η μελέτη για τον τουρκικό ΘΧΣ «αναμένεται να εξυπηρετήσει την καλύτερη κατανόηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” στην κοινωνία και τους συναφείς τομείς, καθώς και μια πιο οργανωμένη οργάνωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις θάλασσες που την περιβάλλουν, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr