πρόσβαση σε αυτό το deal καθώς ανήκε στο στενό κύκλο του Φραντσέσκο Σταράτσε, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Enel.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ΔΕΗ αποκτά μια μάλλον προβληματική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (στην ουσία τρεις προβληματικές επιχειρήσεις, καθότι η Enel Ρουμανίας υποχρεώθηκε δια νόμου να σπάσει σε 8 κομμάτια) με 3,2 εκατ. πελάτες για την οποία θα καταβληθεί συνολικά 1,26 δισ ευρώ που αφορά στην εξαγορά μεριδίου που κυμαίνεται μεταξύ 60- 80%, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα για την υπόθεση.
Σημειώνουμε πως για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τους 7,0 εκατ. πελάτες και όλα τα συμπαρομαρτούντα συστήματα και υποδομές, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 1,3 δισ ευρώ.
Όπως εξηγούν στο energia.gr κορυφαία στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, οι όποιες ενστάσεις αφορούν κυρίως στο τίμημα που καταβλήθηκε και αφήνουν να εννοηθεί ότι πληρώσαμε, τελικά, υπερβολικό premium για τα στοιχεία ενεργητικού της Enel Romania και αφήνουν εννοηθεί ότι στην ουσία οι Ιταλοί ξεφορτώθηκαν μια προβληματική επένδυσή τους.
Εκφράζουν, ακόμη απορίες για ποιο λόγο ο διαχειριστής δικτύων της Ρουμανίας “μπήκε” μέσα και χρειάστηκε η Enel να ρίξει τα 800 εκατ. ευρώ για να τον διασώσει. Στο τέλος Νοεμβρίου 2022, η διοίκηση της Enel είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει τις θυγατρικές της σε διάφορες χώρες, το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, σε μια απόφαση που χαρακτήρισε ως "φιλικό διαχωρισμό", μόλις λίγα χρόνια αφότου ο ιταλικός Όμιλος επένδυσε 2 δισ. ευρώ σε έργα πράσινης ενέργειας στη βαλκανική χώρα.
"Οι δραστηριότητες στην Ευρώπη θα επικεντρωθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ρουμανία", είχε δηλώσει στις 22 Νοεμβρίου 2022 ο CFO της εταιρείας. O δε Φραντσέσκο Σταράτσε εξήγησε, από την πλευρά του, πως η αποχώρηση από την αγορά της Ρουμανίας αποφασίστηκε επειδή "έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου είναι δύσκολο να επιτύχουμε πρόσθετη ανάπτυξη στο μέλλον".
Παρά τις όποιες ενστάσεις υποστηρίζουν, όμως, πως ήταν ιδιαίτερα θετικό βήμα η επενδυτική επιστροφή της χώρας στα Βαλκάνια καθώς θα συμβάλει, από κοινού με τα projects υποδομών φυσικού αερίου και την τροφοδοσία τους με καύσιμο μέσω Ελλάδας, στην ανάδειξή μας ως επενδυτικός και ενεργειακός leader στην περιοχή.
«Ο,τι χάνουμε στο εσωτερικό εξαιτίας των πολιτικών που μας επιβάλουν κυρίως οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να το αναπληρώσουμε με επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό», μας λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κλάδου της ενέργειας.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, καθώς στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, οι περιφερειακές αγορές, όπως εκείνη της ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο, η ΔΕΗ θα πρέπει να επδιώξει να ηγηθεί σε αυτή, από τη στιγμή που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις.
Άλλωστε η Επιχείρηση έχει σπεύσει να εκμεταευτεί ευκαιρίες επέκτασής της στην περιοχή κατά το παρελθόν, όπως η ίδρυση θυγατρικών της στην Βουλγαρία, την Αλβανία, την εξαγορά της EDS στα Σκόπια με θυγατρικές στην Σερβία, την Σλοβακία και το Μαυροβούνιο καθώς και θυγατρική στην Τουρκία, με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έγιναν προσπάθειες για επενδύσεις σε υδροηλεκτρικές μονάδες που δεν ευοδώθηκαν κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Ωστόσο και σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, δεν θα πρέπει η σημασία μιας επένδυσης υψηλού ενδιαφέροντος να συσκοτίζει τις “μικρές” λεπτομέρειες που κάνουν, τελικά, τη διαφορά. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν, ειπώθηκε ότι το deal θα εισφέρει 300 εκατ. ευρώ στα EBIΤDA της ΔΕΗ «Από πού προκύπτει αυτό από τη στιγμή που οι εν λόγω εταιρείες διαχείρισης δικτύου είναι ζημιογόνες;»
Τέλος υπάρχει και το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά, που προβλέπει, όπως ανακοινώθηκε, την καταβολή ποσού 800 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού, με τα υπόλοιπα να καλύπτονται εξ ιδίων κεφαλαίων της Επιχείρησης.
Στέλεχος της αγοράς ηλεκτρισμού αναρωτιέται για το πού κατέληξαν το 1,3 δισ. ευρώ που εισέπραξε η ΔΕΗ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και το έτερο 1,3 δισεκατομμύριο από την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ, για να χρειάζεται ένα τόσο υψηλό δάνειο. «Η ΔΕΗ έχει επιστρέψει σε καθεστώς υψηλού χρέους, σήμερα, καθώς προσεγγίζει ή ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.
Βέβαια, όπως εξήγησε ο CEO του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης, στο πρόσφατο call με τους αναλυτές, ήταν η ραγδαία μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ κατά 1,2 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ, από 2,6 δισ, ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, που της επέτρεψε να αποκτήσει τη ρευστότητα για να συνάψει το ρουμανικό deal.