Σύγκρουση κορυφής στην Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και ειδικά για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.


Σύγκρουση κορυφής στην Ε.Ε. για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και ειδικά για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

Αν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ έστειλε χθες μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι πολιτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, δεν αποκλείεται οι «27» να δεχθούν να συζητήσουν το θέμα το φθινόπωρο!

Σύμφωνα με το κείμενο της κατ αρχήν συμφωνίας, οι 27 επιμένουν στην ανάγκη για «επινόηση μεθόδων μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης και «την τόνωση του ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας», όπως και «την αύξηση της διαφάνειας στις πετρελαϊκές αγορές συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγαλύτερου ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου».

Επιπλέον θέλουν «τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων Μεταφορών καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας νέα, μεγαλύτερη «έμφαση στον διάλογό τους με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες».

Σαρκοζί

Δεν πρέπει να αποκλείεται λένε πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, μια μικρή υποχώρηση των 26 στην επίμονη πρόταση του προέδρου Σαρκοζί για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, όταν η τιμή του βαρελιού πετρελαίου φθάσει και ξεπεράσει ένα προσυμφωνημένο πλαφόν.

Οι περισσότεροι, βεβαίως, δηλώνουν αντίθετοι σε αυτή την πρόταση. Χαρακτηριστικά, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ τόνισε, ότι «κάθε πολιτική παρέμβαση στην οικονομία (πρέπει να αποφευχθεί», ενώ ο επίτροπος για θέματα Ενέργειας Α. Πίλμπαγκς, χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση «όχι την καλύτερη δυνατή».

Ωστόσο, επειδή προέρχεται από την επερχόμενη γαλλική προεδρία δεν πρέπει να αποκλείεται οι εταίροι να υποχωρήσουν τυπικά και να δεχθούν αυτή η ιδέα να τεθεί υπό μελέτη, μέχρι το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει δέσμευση ότι θα την υιοθετήσουν τότε.

Ο κ. Πίμπαλγκς, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των πετρελαϊκών ομίλων (του λεγόμενου φόρου «Ρομπέν των δασών»), μέτρο που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία (βλ. σελ. 12).

Τρόφιμα

Ως προς την ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων οι 27 προτίθενται ν αναθέσουν στην Κομισιόν «να παρακολουθήσει στενά αυτή την εξέλιξη και να τους υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Οι 27 ηγέτες έχουν επικεντρώσει το βάρος στις συζητήσεις τους στα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» αντιμετώπισης της ακρίβειας και για την ανάληψη ειδικών δράσεων (επιδόματα-ενισχύσεις στήριξης εισοδήματος) υπέρ «των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα».

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι «βραχυπρόθεσμα μέτρα που θ ανακουφίζουν αυτά τα νοικοκυριά από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης ανόδου των τιμών των διαφόρων τροφίμων».
Θέλουν όμως να δηλώσουν ότι είναι σημαντικό γι αυτούς, πως «τα μηνύματα που στέλνουν αυτές οι τιμές δεν είναι διαστρεβλωμένα.

Και τούτο διότι θέλουν ν αποφύγουν αντιδράσεις τέτοιου τύπου, που θα οδηγούσαν σε άνοδο των μισθών και στη συνέχεια σε νέα άνοδο των τιμών (πληθωρισμός).

Ανταγωνισμός

Και για τον λόγο αυτό αποκλείουν και τα συστήματα αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής μισθών κ.λπ., που δεν διαθέτουν σήμερα παρά ελάχιστες χώρες, όπως το Βέλγιο.

Αναμένεται πάντως να επιμείνουν οι 27 ηγέτες στην ανάγκη «αυτά τα μέτρα για τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά να είναι «βραχυπρόθεσμα -να έχουν δηλαδή, συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομη- και να είναι εξαιρετικά στοχευμένα.

Στο σημείο αυτό εντάσσεται και το Ταμείο εναντίον της Φτώχειας, που θέλει να θέσει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, η Ελλάδα και για το οποίο με βάση τα όσα πάνε να συμφωνηθούν τελικά δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίρρηση από κανένα.

Μερικές χώρες-μέλη έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους «να βελτιώσουν τη λειτουργία και τον ανταγωνισμό σε διάφορα επίπεδα της αλυσίδας προσφοράς τροφίμων». Η Κομισιόν όμως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί «να εξετάσει αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς».

Αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις και μείωση τιμών

«Να μειωθούν οι τιμές» - «να δοθούν διορθωτικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας».

Το διπλό αυτό αίτημα απηύθυναν προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και οι οργανώσεις των καταναλωτών με το μικρό σε όγκο (σε σχέση με την ένταση του προβλήματος της ακρίβειας) συλλαλητήριο που οργάνωσαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

«Με το σημερινό συλλαλητήριο κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την οργάνωσή μας ως καταναλωτές, στείλαμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες.

Να γνωρίζουν ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι 35% μεγαλύτερος απ ό,τι στις χώρες της Ευρωζώνης και τα τρόφιμα 30-40% ακριβότερα». «Δεν πάει άλλο», κατέληξε.

«Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης κατά της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λιτότητας» τονίζεται στο κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν στη Βουλή οι οργανώσεις ζητώντας μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων και των τιμών των καυσίμων, επίδομα θέρμανσης, εισοδηματικές ενισχύσεις, δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων κερδοσκοπούν, προστασία των νοικοκυριών από τις κατασχέσεις κ.ά. Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την ακρίβεια ζήτησε ακόμη και η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.):

ΣΕΒ

«Ο επιχειρηματικός κόσμος όπως και ολόκληρη η κοινωνία υφίστανται τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης.
Υποστηρίζουμε κάθε κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνολο των δυνάμεων της εργασίας και παραγωγής αξιώνοντας γενναίες τομές από ένα κράτος που συντηρεί, αντί να καταπολεμά την ακρίβεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

(Από την Εφημερίδα Ημερησία, 20/06/08)