Η Ενέργεια που Μπορεί να Παράγει η Βιομηχανία Μπορεί να Μειώσει τις Εισαγωγές Φυσικού Αερίου στην Βρετανία

Οι βρετανικές βιομηχανίες μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ίση με εκείνη που μπορούν να αποδώσουν 10 πυρηνικά εργοστάσια και να μειώσουν στο μισό τις εισαγωγές φυσικού αερίου που χρειάζονται για να λειτουργήσουν εγκαθιστώντας ή επεκτείνοντας ήδη υφιστάμενα εργοστάσια που παράγουν ενέργεια ενώ χρησιμοποιούν την απορριπτόμενη θερμότητα για να θερμάνουν το εσωτερικό των εγκαταστάσεών τους.
Τρι, 24 Ιουνίου 2008 - 01:59

Οι βρετανικές βιομηχανίες μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ίση με εκείνη που μπορούν να αποδώσουν 10 πυρηνικά εργοστάσια και να μειώσουν στο μισό τις εισαγωγές φυσικού αερίου που χρειάζονται για να λειτουργήσουν εγκαθιστώντας ή επεκτείνοντας ήδη υφιστάμενα εργοστάσια που παράγουν ενέργεια ενώ χρησιμοποιούν την απορριπτόμενη θερμότητα για να θερμάνουν το εσωτερικό των εγκαταστάσεών τους.

Έκθεση που συνέταξε η Pöyry Energy Consulting, κατόπιν παραγγελίας της Greenpeace, αναλύει τις δυνατότητες των βρετανικών εταιρειών να συνδυάσουν τις μονάδες παραγωγής θερμότητας και ενέργειας (CHP) –που συλλαμβάνουν  τη θερμότητα που παράγεται από τη διαδικασία παραγωγής του ηλεκτρισμού και την ανακυκλώνουν - ανακάλυψε εννέα τοποθεσίες όπου η διαδικασία συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας μπορεί να εφαρμοστεί ή να επεκταθεί.

Αυτές, περιλαμβάνουν τα διυλιστήρια των ConocoPhillips και Total στην στις εκβολές του ποταμού Humber, που αποτελεί ήδη, έδρα των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων CHP στην Ευρώπη. Αυτές οι μονάδες μπορούν να επεκταθούν από την υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύ των 730MW ώστε να μπορούν να παράγουν άλλα 2.550MW, ανακάλυψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Άλλες τοποθεσίες περιλαμβάνουν το διυλιστήριο της Petroplus στο Coryton, τις χημικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Wilton, στην περιοχή του Teesside, το βιομηχανικό συγκρότημα Stanlow στο Ellesmere Port, το διυλιστήριο Ineos,  το εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων στο Grangemouth και το διυλιστήριο της ExxonMobil στην περιοχή του Fawley.

Εφόσον αναπτυχθούν όλες οι προαναφερθείσες τοποθεσίες, ο βιομηχανικός τομέας στην Βρετανία θα μπορούσε να παράγει 16GW ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή, το ισοδύναμο της παραγωγής από 10 πυρηνικούς σταθμούς, καθώς, επίσης και αρκετό όγκο ηλεκτρισμού για να ηλεκτροδοτήσει τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στην χώρα. Χρησιμοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα μέσω της μεταφοράς της στις κτιριακές εγκαταστάσεις των βιομηχανιών, σημαίνει πως η Βρετανία θα χρειάζεται να εισάγει μόνον τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου από ό,τι σήμερα.

Ο Τιμ Γουάρνχαμ, επικεφαλής σύμβουλος στην Pöyry, δήλωσε: «Εκπλαγήκαμε από το μεγάλο βαθμό τεχνικών δυνατοτήτων που παρουσιάζει ο βιομηχανικός συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας (CHP). Εφόσον, το πλαίσιο δράσης είναι σωστό, οι μονάδες CHP μπορούν να συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στο να εξασφαλιστούν τα ενεργειακά αποθέματα που χρειάζεται η Βρετανία».

Οι επιχειρήσεις που εγκαθιστούν ή επεκτείνουν μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας  θα μπορέσουν, ακόμη, να εξοικονομήσουν μέχρι και 1 δισ. στερλίνες ετησίως από τις ενεργειακές δαπάνες τους, όπως υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, ενώ θα  μπορούν να αντλήσουν κέρδη πουλώντας τον πλεονάζοντα ηλεκτρισμό και ανακυκλώνοντας την απορριπτόμενη θερμότητα που παράγουν.    

Ο συνολικός όγκος της συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας στην Βρετανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίες δεκαετίας και έχει ανέλθει στα 5,5GW to 2006, από 3,68GW το 1998.

Ωστόσο, ο Γράχαμ Μικς, ο διευθυντής της Ένωσης  Μονάδων Συμπαραγωγής Θερμότητας και Ενέργειας στην Βρετανία (Combined Heat and Power Association), υποστήριξε, πως η κυβέρνηση μπορεί να πράξει πολλά περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. «Χωρίς αποτελεσματικά και μόνιμου χαρακτήρα κίνητρα προκειμένου να εκτελεσθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις, η επόμενη γενιά πυρηνικών σταθμών ενέργειας στη χώρα, θα αναπαράγει, απλώς, τις αποτυχίες του παρελθόντος και θα συνεχίσει να σπαταλά πολύτιμη θερμότητα», είπε ο ίδιος.

(Από τους Financial Time, 21/06/2008)