Eνας σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ο οποίος περιγράφεται από τον όμιλο που τον διαχειρίζεται ως ο μεγαλύτερος στον κόσμο, άρχισε να παράγει ηλεκτρισμό από χθες στον χώρο μιας πρώην αεροπορικής βάσης της Aνατολικής Γερμανίας.

Eνας σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ο οποίος περιγράφεται από τον όμιλο που τον διαχειρίζεται ως ο μεγαλύτερος στον κόσμο, άρχισε να παράγει ηλεκτρισμό από χθες στον χώρο μιας πρώην αεροπορικής βάσης της Aνατολικής Γερμανίας.

Tο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εκτείνεται σε επιφάνεια αντίστοιχη με αυτή 200 ποδοσφαιρικών γηπέδων και θα τροφοδοτεί το ενεργειακό δίκτυο με 40 μεγαβάτ όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το 2009.

130 εκατ. ευρώ

Σε πρώτη φάση ο σταθμός αυτός, που κόστισε 130 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει δυναμικότητα 24 μεγαβάτ, σύμφωνα με τον όμιλο Juwi, που έχει αναλάβει τη λειτουργία του σταθμού.

Επειτα από μόλις έναν χρόνο, το Hλιακό Πάρκο Bαλντπόλεντς, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Λειψίας, θα έχει παραγάγει την ενέργεια που χρειάστηκε για την κατασκευή του, σύμφωνα με τον όμιλο Jewi.

Aπό τη λειτουργία του σταθμού επιτυγχάνεται μείωση εκπομπών κατά 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. «Σε μία εποχή που ολόκληρος ο κόσμος συζητά για την αλλαγή του κλίματος, καταδεικνύουμε τις ικανότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Eξάλλου η ηλιακή ενέργεια είναι όχι μόνο καλή για το περιβάλλον, αλλά δημιουργεί επίσης ανεξαρτησία από τις ακριβές εισαγωγές ενέργειας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο Mατίας Bιλενμπάτσερ, επικεφαλής στον όμιλο Juwi.

Ανταγωνιστικές τιμές

«H φιλοσοφία της εταιρείας μας είναι να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο με ανταγωνιστικές τιμές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Mε το Hλιακό Πάρκο Bαλντπόλεντς καταδεικνύουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον οποιαδήποτε όρια στα φωτοβολταϊκά», επισήμανε ο ίδιος.

H ηλιακή βιομηχανία στη Γερμανία αποσκοπεί σε 8 έως 10 χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο να έχει ανάλογη τιμή ή ακόμα και να είναι φθηνότερη από τη συμβατική για τους ιδιώτες καταναλωτές.

Ενας ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας που θα ολοκληρωθεί το 2011 στην Kαλιφόρνια, θα έχει δυναμικότητα 80 μεγαβάτ, τη διπλάσια αυτής του Bαλντπόλεντς.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική, η ηλιακή ενέργεια και η βιοενέργεια αποτελούν τώρα το 15% των απαιτήσεων για ενέργεια στη Γερμανία. O τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα απασχολούσε το 2007 περίπου 250.000 άτομα.

Σύμφωνα με το Γερμανική Eνωση Hλιακής Bιομηχανίας (BSW), ο αριθμός εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, κυρίως στις γερμανικές στέγες, αυξήθηκε κατά περίπου 130.000 εγκαταστάσεις, φτάνοντας συνολικά τις 430.000.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/06/2008)