με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να προτρέπουν τη Shell να εισαγάγει μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωσή τους σε απόλυτες τιμές.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε το ενδεχόμενο να θέσει έναν απόλυτο στόχο εκπομπών Scope 3, αλλά διαπίστωσε ότι θα ήταν ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων μας και δεν θα βοηθούσε στον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Shell, Andrew Mackenzie, στην έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν στις 23 Μαΐου αν θα εγκρίνουν το ψήφισμα που κατατέθηκε από την ομάδα ακτιβιστών Follow This, και το οποίο ζητά από τη Shell να θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030 σύμφωνα με τη Συμφωνία του ΟΗΕ του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.
Το διοικητικό συμβούλιο της Shell δεν έχει ακόμη εκδώσει σύσταση, αλλά στο παρελθόν είχε συστήσει στους επενδυτές να αντιταχθούν σε παρόμοια ψηφίσματα.
Η Shell στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη από όλο το χαρτοφυλάκιό της με βάση την ένταση των εκπομπών κατά 20% έως το 2030 και, τελικά, κατά 100% έως το 2050. Στόχος της είναι να μειώσει στο μισό τις εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες σε απόλυτη βάση έως το 2030 σε σχέση με το 2016.
Η μέτρηση των εκπομπών με βάση την ένταση σημαίνει ότι μια εταιρεία μπορεί να αυξήσει τεχνικά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τις συνολικές εκπομπές, ενώ χρησιμοποιεί αντισταθμίσεις ή προσθέτοντας ΑΠΕ ή βιοκαύσιμα στο μείγμα προϊόντων της.
Ολλανδικό δικαστήριο το 2021 επέβαλε στη Shell να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% έως το 2030, απόφαση για την οποία η εταιρεία άσκησε έφεση.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ώστε να υπάρχουν ελπίδες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ), επίπεδο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αποτρέψει τις πιο σοβαρές συνέπειες.