Στα 710 δισ. δολάρια θα διαμορφωθεί πιθανότατα η χρηματιστηριακή αξία της Gazprom, της μεγαλύτερης παραγωγού φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθώς οι αυξανόμενες εγχώριες τιμές του αερίου θα ενισχύσουν τα κέρδη της, επισημαίνει η Deutsche Bank σε σημείωμα που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα σε επενδυτές.

Στα 710 δισ. δολάρια θα διαμορφωθεί πιθανότατα η χρηματιστηριακή αξία της Gazprom, της μεγαλύτερης παραγωγού φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθώς οι αυξανόμενες εγχώριες τιμές του αερίου θα ενισχύσουν τα κέρδη της, επισημαίνει η Deutsche Bank σε σημείωμα που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα σε επενδυτές. Η γερμανική τράπεζα διατήρησε τη σύσταση “buy” για την εταιρεία, ενώ αναβάθμισε την τιμή – στόχο για τη μετοχή της κατά 44% στα 30 δολάρια, τιμή σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την τρέχουσα αξία της μετοχής της Gazprom.

«Μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, η Gazprom είναι η πιο ευάλωτη στις μεταβολές των τιμών πετρελαίου», αναφέρει η Deutsche Bank στο σημείωμά της. Η τράπεζα αναθεώρησε κατά 25% τις προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου το 2008, στα 120 δολάρια το βαρέλι, και κατά 12% τις προβλέψεις της για τις τιμές της επόμενης χρονιάς, στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Με την αξία της μετοχής της να βρίσκεται στα 30 δολάρια ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα ανέρχεται στα 710 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας αυτήν της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου, Exxon Mobil. Η μετοχή του αμερικανικού ομίλου έκλεισε την Πέμπτη στα 86,41 δολάρια, διαμορφώνοντας την αξία του στα 457 δισ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή, η Gazprom είναι η Νο3 εταιρεία στον κόσμο, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 339 δισ. δολάρια, μετά τις Exxon και PetroChina.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια φυσικού αερίου μετά τις ΗΠΑ, αυξάνει σταδιακά τις εγχώριες τιμές, με στόχο να καταστήσει τις πωλήσεις αερίου εντός των συνόρων της το ίδιο προσοδοφόρες με τις εξαγωγές της στην Ευρώπη, έως το 2011. Η Gazprom καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και, αυτή τη στιγμή, βασίζεται στις εξαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Όπως αποκάλυψε στις αρχές του μηνός ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, στόχος της είναι να αυξήσει την χρηματιστηριακή της αξία μέχρι το 2015 στο ένα τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Μίλερ, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα φτάσουν τα 250 δολάρια το βαρέλι στο μέλλον, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τους παγκόσμιους ενεργειακούς πόρους.

Η Deutsche Bank έχει διατηρήσει επίσης τη σύσταση “buy” για τις παραγωγούς πετρελαίου Rosneft και Lukoil, με τις τιμές – στόχους για τις μετοχές τους να ανέρχονται στα 24 δολάρια και 165 δολάρια, αντίστοιχα.