Προς Νέα Συμφωνία Ε.Ε. - Ρωσίας

Την έναρξη διαπραγματεύσεων -στις 4 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες- για μια νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης κήρυξαν, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.
Energia.gr
Δευ, 30 Ιουνίου 2008 - 05:11

Την έναρξη διαπραγματεύσεων -στις 4 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες- για μια νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης κήρυξαν, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης ανακοινώθηκε με το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής στην πόλη Χάντι-Μανσιίσκ, πρωτεύουσα μια πλούσιας πετρελαϊκής περιοχής, γνωστής ως «ρωσικό Κουβέιτ», που επελέγη συμβολικά από τον Μεντβέντεφ.

Η νέα συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντικαταστήσει τη συμφωνία που ισχύει από το 1997, οπότε υπεγράφη από μια Ρωσία αποδυναμωμένη από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
Θα χρησιμεύσει ως συνολικό πλαίσιο για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας στο μέλλον και θα περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα διέπουν όλους τους τομείς των σχέσεων.

«Θα θέλαμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας και να υπερβούμε όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στο δρόμο για την προσέγγισή μας» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ωστόσο, δήλωσε ανήσυχος για την «τάση» ορισμένων κρατών - μελών της Ε.Ε. να χρησιμοποιούν την Ένωση προς όφελός τους σε διμερείς διαφωνίες με τη Ρωσία.

Έκανε επίσης έναν προφανή υπαινιγμό αναφορικά με τη σύγκρουση γύρω από την Αμπχαζία, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του αντιτίθεται στη «διά της βίας» επίλυση «παγωμένων συγκρούσεων».

Επανέλαβε, τέλος, την αντίθεση της χώρας του στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα στις διαπραγματεύσεις.

Η σύνοδος θα επιτρέψει «να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να εργασθούμε περισσότερο αποτελεσματικά μαζί στη διεθνή σκηνή» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στα προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στα δύο μπλοκ και σε αυτά που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

Ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, συμπλήρωσε πως η Ε.Ε. σχεδιάζει να συμμετάσχει σε διάσκεψη στη Μόσχα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 28/06/2008)