Στόχος της Γαλλικής Προεδρίας το «Πακέτο Κλίμα-Ενέργεια»

Την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών τοποθετεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής της προεδρίας η Γαλλία, η οποία θα προσπαθήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προωθήσει μια σειρά αρκετά φιλόδοξων στόχων, με κυριότερο τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Της Λήδας Παπαδοπούλου
Δευ, 30 Ιουνίου 2008 - 05:25

Την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών τοποθετεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής της προεδρίας η Γαλλία, η οποία θα προσπαθήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να προωθήσει μια σειρά αρκετά φιλόδοξων στόχων, με κυριότερο τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα.


Βασική επιδίωξη του Παρισιού είναι η επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για ένα σύνολο περιβαλλοντικών μέτρων υπό το γενικό τίτλο «πακέτο κλίμα-ενέργεια». Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Ε.Ε. στην παγκόσμια μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της οποίας η Γαλλία θα προωθήσει σειρά προτάσεων στη διεθνή διάσκεψη του Πόζναν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η διάσκεψη αυτή αποτελεί κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές εν όψει μιας νέας διεθνούς συμφωνίας στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα της Ε.Ε., είναι ώρα ν' αρχίσει να γίνεται πράξη ο στόχος των Βρυξελλών για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 20% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) από σήμερα και μέχρι το 2020. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 30% σε περίπτωση που υπάρξει σχετική συμφωνία σε διεθνές επίπεδο. Ομως οι διαφορές μεταξύ των 27 κρατών-μελών, εκ των οποίων άλλες έχουν επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια και άλλες είναι πολύ εξαρτημένες από τον άνθρακα, καθιστούν τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα δύσκολες και τον καθορισμό των υποχρεώσεων κάθε χώρας αρκετά περίπλοκο. Επόμενο θέμα στην ατζέντα της γαλλικής προεδρίας, η αναθεώρηση του συστήματος ανταλλαγής ρύπων, που παρακινεί τις βιομηχανίες να επενδύσουν στις λεγόμενες καθαρές τεχνολογίες. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Ενας άλλος στόχος που επιθυμεί να προωθήσει το Παρίσι είναι η κάλυψη του 20% της ευρωπαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ώς το 2020). Στο γαλλικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται τέλος και η μελέτη της τεχνολογίας δέσμευσης κι ασφαλούς αποθήκευσης του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αν και το φιλόδοξον του γαλλικού προγράμματος χαιρετίζεται από πολλές πλευρές, εκφράζεται παράλληλα ανησυχία ότι το Παρίσι θα υποχρεωθεί να προβεί σε ουκ ολίγες υποχωρήσεις προκειμένου να καταφέρει να περάσει το σύνολο των μέτρων ώς το τέλος του χρόνου. Δεδομένου δε ότι η προεδρία ξεκινά την καλοκαιρινή περίοδο, που παραδοσιακά δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμη.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/06/2008)