Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (28-29/06) οι Financial Times δημοσίευσαν την 12η έκδοση της ετήσιας λίστας με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο το γνωστό FT500 βάσει κεφαλαιοποίησης, όπου κυριαρχούν οι εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας μαζί με τον τομέα των τραπεζών.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (28-29/06) οι Financial Times δημοσίευσαν την 12η έκδοση της ετήσιας λίστας με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο το γνωστό FT500 βάσει κεφαλαιοποίησης, όπου κυριαρχούν οι εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας μαζί με τον τομέα των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 500 εταιρείες που αναγράφονται στην λίστα οι 83 απ’ αυτές είναι εταιρείες ενέργειας από τις οποίες οι αμερικάνικες εταιρείες αποτελούν την πλειονότητα (26 στο σύνολο). Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 83 αυτές εταιρείες ενέργειας οι 15, ένα δηλαδή αρκετά μεγάλο ποσοστό, είναι εταιρείες αναπτυσσόμενων χωρών πράγμα το οποίο δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο ενεργειακός τομέας αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα στις χώρες αυτές καθώς συνιστά τον πιο σταθερό, ασφαλή και χρηματιστηριακά επικερδή τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η πρώτη θέση στην λίστα των 500 καταλαμβάνεται σταθερά από την αμερικάνική Exxon Mobil με σχεδόν 452 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει ο κινεζικός πετρελαϊκός γίγαντας PetroChina. Η κινεζική εταιρεία η οποία το 2007 είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατακόρυφα λόγω της κατά πολλούς χρηματιστηριακής φούσκας εντούτοις συγκράτησε την αξία της σε υψηλά επίπεδα, παραπάνω μάλιστα από την General Electric, η οποία με τη σειρά της κατάφερε να υπερσκελίσει τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom που έμεινε στην 4η θέση μετά από την πτώση των μετοχών του την περίοδο του Ιουνίου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στις 5 πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών οι τρεις απ’ αυτές είναι εταιρείες ενέργειας εκ των οποίων μία αμερικάνικη, μία κινεζική και μία ρωσική δείχνοντας έτσι με το πλέον ανάγλυφο τρόπο τους ισχυρότερους παίχτες της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός της πρωτοεμφανιζόμενης στη λίστα Iberdrola Renovables η οποία βρίσκεται στην 306η θέση και δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ. Η Iberdola η οποία σαν μητρική εταιρεία της Iberdrola Renovables ανέβηκε στην 83 θέση, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τις υψηλές τιμές στον τομέα των ΑΠΕ στο χρηματιστήριο κι έτσι μπόρεσε να εξασφαλίσει απ’ την μια αρκετό ρευστό και από την άλλη να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο τριπλασιάζοντας τα κέρδη της φτάνοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στην λίστα των 500 για πρώτη φορά εμφανίζεται η δανέζικη Vestas Windsystems στη 467η θέση, μια καθαρόαιμη εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές και συγκεκριμένα στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Η Vestas είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην κατασκευή ανεμογεννητριών ενώ βρίσκεται σε μια διαρκώς ανοδική πορεία με συνεχή αύξηση των κερδών της τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2008 είχαν φτάσει γύρω στα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ.