Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ο κίνδυνος της ύφεσης και του πληθωρισμού είναι πιο απειλητικός από ποτέ. Ο συναγερμός «χτύπησε» όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την είσοδο της Δανίας σε φάση ύφεσης, σημειώνοντας επί δύο συνεχή τρίμηνα μείωση του ΑΕΠ.

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ο κίνδυνος της ύφεσης και του πληθωρισμού είναι πιο απειλητικός από ποτέ. Ο συναγερμός «χτύπησε» όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την είσοδο της Δανίας σε φάση ύφεσης, σημειώνοντας επί δύο συνεχή τρίμηνα μείωση του ΑΕΠ. Την ανησυχία για τον στασιμοπληθωρισμό και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποιεί ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα στην πάταξη του πληθωρισμού, υπαινισσόμενος μία αύξηση επιτοκίων.

Ανταπαντώντας σε αυτόν, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, προέβλεψε ότι μία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τελικώς θα εκτινάξει το πετρέλαιο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σε συνέντευξή του στο BBC, o Χελίλ τόνισε ότι τα αυξημένα επιτόκια θα ενισχύσουν το ευρώ εις βάρος του δολαρίου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο «μαύρος χρυσός». Κατά την άποψή του, είναι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ευθύνεται για τα τελευταία ρεκόρ του πετρελαίου. Χθες, η τιμή του πετρελαίου έφτασε μέχρι τα 143,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το δολάριο συνέχισε την καθοδική του πορεία προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και άγγιξε το ναδίρ των τελευταίων δύο μηνών στα 1,5887 δολάρια. Αφορμή στάθηκαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις περιέκοψαν περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας. Οι εξελίξεις αυτές μειώνουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, αρνητικά για το δολάριο λειτούργησε και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σήμερα.

Απαντώντας στην κρίση, οι αμερικανικές εταιρείες, για έκτο μήνα στη σειρά, μείωσαν κατά 79.000 τις θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων για 20.000 από τους αναλυτές.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πόλσον, θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να οικοδομήσουν ένα βελτιωμένο σύστημα, το οποίο θα διαθέτει μηχανισμούς πρόβλεψης των κρίσεων». Οπως επεξήγησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, θα πρέπει να λειτουργεί μία αρχή ρύθμισης της σταθερότητας των αγορών, με τη δυνατότητα να αποτρέπει τους συστημικούς κινδύνους, όταν τους διακρίνει στον ορίζοντα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε θετικές τις διεθνείς προσπάθειες για ενδυνάμωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την κρίση, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται και άλλες. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, εφιστώντας την προσοχή των Κεντρικών Τραπεζιτών στον πληθωρισμό. «Εχουμε μεγάλη ευθύνη κι αν δεν κινηθούμε με αποφασιστικότητα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε έκρηξη του πληθωρισμού». Οι αναλυτές αναμένουν μία αύξηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση. Κατά την άποψη των οικονομολόγων της Citigrοup, πέραν της αύξησης στο 4,25% από το ισχύον 4%, δεν αποκλείονται και περαιτέρω αυξήσεις.

Κατά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Αλμούνια, πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του πληθωρισμού. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia δήλωσε ότι ο συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, δηλαδή ο στασιμοπληθωρισμός, αποτελεί σαφή απειλή για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρά ταύτα, όπως τόνισε εν κατακλείδι, αυτός είναι δυνατόν να αποφευχθεί με τις ενδεδειγμένες πολιτικές.

Οι δηλώσεις

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia δήλωσε ότι ο συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, δηλαδή ο στασιμοπληθωρισμός, αποτελεί σαφή απειλή για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προειδοποιεί ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα στην πάταξη του πληθωρισμού, υπαινισσόμενος μία αύξηση ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, προέβλεψε ότι μία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τελικώς θα εκτινάξει το πετρέλαιο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Τόνισε ότι τα αυξημένα επιτόκια θα ενισχύσουν το ευρώ εις βάρος του δολαρίου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο «μαύρος χρυσός».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/07/2008)