Η παγκόσμια χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας αυξάνεται, καθώς πέρυσι προστέθηκαν συνολικά 16GW, προσθήκη που ισοδυναμεί με αύξηση 68% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το BloombergNEF (BNEF). Σύμφωνα με το "Energy Storage Market Outlook" του BNEF το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ προσθήκης παγκόσμιας αποθήκευσης ενέργειας και όπως φαίνεται η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

Το BNEF προβλέπει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 23% έως το 2030, με τις ετήσιες προσθήκες να φτάνουν τα 88GW ή 278GWh.

Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) προσέθεσαν πέρυσι 4,5GW δυναμικότητας. Οι οικιακές μπαταρίες, ιδίως στη Γερμανία και την Ιταλία, ηγήθηκαν των εγκαταστάσεων στην περιοχή και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2025 χάρη στις υψηλές λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τα κυβερνητικά προγράμματα κινήτρων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη οικιακών μονάδων. Επί του παρόντος, ο οικιακός τομέας είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος στην περιοχή.

Η ΕΜΕΑ θα αντιπροσωπεύει το 24% της εγκατεστημένης δυναμικότητας το 2030 και αναμένεται να φτάσει τα 114GW ή 285GWh σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2030, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία να ηγούνται της ανάπτυξης. Τα έργα αγωγών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία θα δώσουν επίσης ώθηση στην ανάπτυξη.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας τα επόμενα χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το 44% των προσθηκών το 2030. Η Κίνα προβλέπεται να ηγηθεί των αναπτύξεων στην περιοχή, λόγω των τοπικών στόχων και των υποχρεωτικών πολιτικών ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε MW έως το 2030, καθώς το BNEF αύξησε την πρόβλεψή του για την Κίνα κατά 66%, ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέοι επαρχιακοί στόχοι αποθήκευσης ενέργειας, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και οι προσδοκίες της βιομηχανίας που υποστηρίζουν σημαντική νέα δυναμικότητα.

Στην Ιαπωνία, ανακοινώθηκαν προγράμματα επιδότησης για μπαταρίες από ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνήσεις, ενώ η Νότια Κορέα έθεσε στόχο αποθήκευσης 25GW ή 127GWh μέχρι το 2036. Εν τω μεταξύ, η Ινδία ανακοίνωσε σχέδιο χρηματοδότησης μπαταριών κλίμακας δικτύου 4GWh στον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών της 2023-2024.

Ως εκ τούτου, η σωρευτική ανάπτυξη για την APAC αναμένεται να αυξηθεί κατά 42% σε 39GW, ή 105GWh, το 2030.

Τέλος, η αμερικανική ήπειρος προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 21% της ετήσιας δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας σε επίπεδο GW έως το 2030. Με επικεφαλής έργα μεγάλης κλίμακας στην Καλιφόρνια, τις νοτιοδυτικές πολιτείες και το Τέξας, οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά στην περιοχή. Στις ΗΠΑ, 7,2 GW έργων αποθήκευσης σε κλίμακα κοινής ωφέλειας είδαν καθυστερήσεις πέρυσι λόγω της αύξησης του κόστους των μπαταριών.