Συμπληρώνοντας τη Φορολογική Δήλωση: Ηλεκτρικά Οχήματα και Λιανική Τιμή

Συμπληρώνοντας τη Φορολογική Δήλωση: Ηλεκτρικά Οχήματα και Λιανική Τιμή
του Γιώργου Κούρου
Σαβ, 8 Απριλίου 2023 - 06:35

Δεν απαιτείται στο έντυπο Ε1 η συμπλήρωση του πεδίου των κυβικών εκατοστών για τα ηλεκτρικά ΕΙΧ. Αντίθετα, στον πίνακα των οχημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην αντίστοιχη στήλη μία από τις δυο επιλογές: α) λιανική τιμή προ φόρων μέχρι ή β) άνω των 50.000 ευρώ

Ακόμη, με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

1. Στις περιπτώσεις εταιρειών ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή ανώνυμων ή αστικών, καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίες έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους ΕΙΧ, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

2. Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια λιμενική αρχή που να προκύπτει επακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος. Στην ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» την ακινησία, ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας λιμενικής αρχής.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")