Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των νοικοκυριών που θέλουν να αποκτήσουν με επιδότηση ηλιακό θερμοσίφωνα ενώ εντός του Μάιου σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν σταδιακώς τρία νέα προγράμματα Εξοικονομώ για χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Από το πρόγραμμα αλλαγής θερμοσίφωνα προβλέπεται ότι θα επωφεληθούν τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά ενώ προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Καθώς δεν επιδοτείται η αντικατάσταση  παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων  απαιτείται το νοικοκυριό να διαθέτει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που να λειτουργεί για να αιτηθεί την επιδότηση. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι άρτιοι, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο, πριν την απόσυρσή τους. Επίσης πρέπει πριν την αντικατάστασή τους να ήταν τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ο οδηγός του προγράμματος προβλέπει επιδοτήσεις στη βάση τριών εισοδηματικών κλιμακίων και της χωρητικότητας του προς αντικατάσταση θερμοσίφωνα.

Για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Το 30% της συνολικής δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται για την πρώτη κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η κατανομή της θα γίνει ανά γεωγραφική περιφέρεια με στόχο τη διασφάλιση ίδιου ποσοστού επιτυχόντων προς αιτούντες ανά περιφέρεια. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδηματικού (μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτώμενα μέλη).

Στην περίπτωση που η βαθμολογία είναι η ίδια σε όλα τα κριτήρια, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αιτήσεως.

Τα νέα Εξοικονομώ

Το  νέο  Εξοικονομώ για  νοικοκυριά προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις εκλογές ενώ θα ακολουθήσουν το  πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»  που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας και  το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις,  που  αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων, το οποίο χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο Εξοικονομώ  έχει συνολικό προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2025. Στο νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες

Αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι στον  προηγούμενο κύκλο για πρώτη φορά είχε εισαχθεί το σύστημα της ένταξης με κοινωνικά κριτήρια στο πρόγραμμα, κατεύθυνση που φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και στο νέο.

Αν και ο οδηγός του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, δεν αναμένεται να έχει μεγάλες διαφορές από αυτά που ίσχυαν στον προηγούμενο κύκλο. Πιο συγκεκριμένα:

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ανά εισοδηματική κατηγορία οριζόταν ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 75% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 70% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 55% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 45% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 40% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση  10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Για επιχειρήσεις

Ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να βγει σύντομα .Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του προέβλεπε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού αλλά το συνολικό ποσόν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» ,συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμύριων  στοχεύει να δώσει  λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, για ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης, κλιματισμού.