Στο συρτάρι θέτει μία και καλή η κυβέρνηση την όποια σκέψη ή προσδοκία για μείωση των έμμεσων φόρων και κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ. Η εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας το 2019 για μείωση  των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% αντίστοιχα που θα αποτελούσε και ένα ισχυρό ανάχωμα στο τσουνάμι της ακρίβειας το οποίο καταγράφεται στις τιμές των τροφίμων και πλήττει

τα νοικοκυριά, η οποία δεν εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας ,απουσιάζει από το νέο πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Σε καύσιμα και τρόφιμα, η χώρα μας  εφαρμόζει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρων καταναλώσεως διεθνώς καθώς  ευρίσκεται  στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές .Μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα και όλες είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης. Επί της ουσίας στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα με τη Φινλανδία κρατούν τα πρωτεία με συντελεστή 24%. 

Ακόμα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται δύο φορές τον μήνα, απομακρύνεται κάθε σκέψη μειώσεως τους  για ένα και μοναδικό λόγο: Η απώλεια από τα έσοδα ΦΠΑ, θα σήμαινε μεγάλες απώλειες για τα δημόσια έσοδα που θα ήταν αδύνατο να αναπληρωθούν  και δύσκολο να ανακτηθούν από άλλη πηγή. Η ακρίβεια  μπορεί να πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών προκαλώντας οικονομική ασφυξία, αλλά την ίδια ώρα δίνει βαθιές δημοσιονομικές ανάσες, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ενισχύουν και τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Όπως έδειξαν και τα στοιχεία  από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2023,τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατέγραψαν  υπέρβαση 417 εκατ. ευρώ τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 11,8% σε σχέση με το στόχο. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα γινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της μια έμμεση επιδότηση στις επιχειρήσεις οι οποίες θα βελτίωναν μεν τη ρευστότητα τους, αλλά τα νοικοκυριά θα πιέζονταν από τις συνεχείς ανατιμήσεις.  Όπως έχει υπολογιστεί για να μειωθεί ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από το 24% στο 23% και από το 13% στο 12%) απαιτείται δημοσιονομικός χώρος άνω του 1,3 δισ. ευρώ.  

Ερωτηματικό υπάρχει και για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και την εστίαση, που έχουν παραταθεί μέχρι τέλος του 2023.Στον κυβερνητικό  σχεδιασμό ήταν η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην κυβερνητική ατζέντα.

Πάντως από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο), μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους έμμεσους φόρους εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μείωσε τους συντελεστές έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στην αγορά ενέργειας που, όπως είπε, είναι καρτελοποιημένη και λειτουργεί χωρίς κανόνες. Παράλληλα, δεν έκανε ισχυρές παρεμβάσεις στους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι και σαρώνονται υπό το βάρος του πληθωρισμού. Έτσι παρατηρείται μία «δυσανεξία» των πολιτών που, όπως τόνισε, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, χωρίς να έχουν την επιλογή ούτε μίας εβδομάδες διακοπών.

Αναφερόμενη στις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα «μείγμα πολιτικής» που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη καθώς και στα τρόφιμα και στην αύξηση του εισοδήματος.

Ποιες υποσχέσεις έμειναν εξαγγελίες

Άλλες υποσχέσεις που «ξεχάστηκαν» είναι οι ακόλουθες:

1.Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.Συμφώνως προς την ΕΛΣΤΑΤ ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν αυξημένος κατά 35,5%   στο σύνολο του 2022, μετά από ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από διοικητικές πηγές, Δεκεμβρίου και Δ’ Τριμήνου 2022.Ειδικότερα,  για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το έτος 2022 ανήλθε σε  461.242.602 χιλ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 35,5% σε σχέση με το έτος 2021, που είχε ανέλθει 340.283.110 χιλ. ευρώ.

2. Μπόνους για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Oι πολίτες που θα συνέβαλλαν στις προσπάθειες του ελεγκτικού μηχανισμού για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα έπαιρναν μπόνους το οποίο θα ήταν  πολλαπλάσιο της αξίας της αποδείξεως η οποία μπορεί να φθάνει έως το 10πλάσιο της αξίας της αποδείξεως με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η εφαρμογή appodixi καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα συρρικνώσουν τη φοροδιαφυγή που συντελείται στη λιανική. 

3. Ξεπάγωμα ακατάσχετων λογαριασμών και  προοδευτική αύξηση για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 αλλά «έμεινε στα χαρτιά» και  δεν ενεργοποιήθηκε παρά τις σχετικές πληροφορίες.  Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να   ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Ταυτοχρόνως, θα δινόταν η  δυνατότης σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.

*Από την Εστία