Με έντονη αμηχανία και αισθήματα απορίας υποδέχτηκε ένα μέρος του πολιτικού δυναμικού της χώρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια - με έμφαση στους υδρογονάνθρακες - εφόσον κερδίσει τις εκλογές και ανακτήσει την εξουσία που απώλεσε τον Ιούλιο του 2019. Για ορισμένα στελέχη που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι “προγραμματικές” θέσεις της 

αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια, να εμπλουτίσει το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με καθαρές πηγές ενέργειας και ει δυνατόν, να βρει το δικό της βηματισμό στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία, με το εντοπισμό και εκμετάλλευση εγχώριων υδρογονανθράκων- κυρίως φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε αναφέρει, για πολλοστή φορά, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όταν μίλησε για πολύτιμο εθνικό χρόνο που έχει χαθεί στο θέμα των υδρογονανθράκων, τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν παρέλειψε όμως να χαρακτηρίσει ως θετικό το γεγονός ότι επανεκκίνησαν, έστω και καθυστερημένα, οι έρευνες από το 2022 και να εκφράσει την ελπίδα να επιταχυνθεί αυτή η πορεία, για το καλό της χώρας, ασχέτως ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.     

Σημειώνουμε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει το πρόωρο τέλος των ερευνών υδρογονανθράκων και την οριστική διακοπή των εξορύξεων στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο. Μια τέτοια εξαγγελία δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο από τη μη ανανέωση των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης, αλλά και τη μη παραχώρηση νέων περιοχών προς έρευνα.

Το energia.gr επιστρέφει νοερά στα όσα συνέβησαν στις 27 Ιουνίου 2019, μόλις 10 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όταν είχαν υπογραφεί με τυμπανοκρουσίες, οι συμβάσεις για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε εκείνη την τελετή είχαν παραστεί, εκτός από τους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων μερών - Total Group, ExxonMobil και Όμιλος ΕΛΠΕ- ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί και ο αμερικανός συνάδελφός του, Τζέφρι Πάιατt.

Κατά την ομιλία του ο τότε ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, είχε σταθεί στη σημασία των νέων θαλασσίων τεμαχίων, είχε τονίσει ότι η όλη προσπάθεια θα γίνει με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και είχε υπογραμμίσει ότι ο σχεδιασμός της χώρας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ήταν απόλυτα συμβατός με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το έτος 2030. 

Ο κ Σταθάκης είχε αναφέρει, επίσης, ότι εκτός του ότι ενισχύεται η γεωπολιτική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προέκυπταν μεγάλα οφέλη τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Περιφέρεια, αφού το 20% επί των κερδών των εταιρειών θα αποδίδονται στο κράτος και το 5% στην Περιφέρεια Κρήτης. 

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν όμως οι δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός.O Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει εκείνη την ημέρα «ιστορική» για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και είχε προσθέσει πως η Ελλάδα έθετε τις βάσεις για να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας, κάτι που, όπως είχε πει, θα αύξανε σημαντικά το ειδικό βάρος και τη γεωπολιτική σημασία της. «Μετά την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας, στόχος μας για τη χώρα είναι πλέον να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Υπ΄αυτή την έννοια, είναι εύλογη η απορία που προκαλεί το περιεχόμενο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υδρογονανθάκων, στο οποίο όλες οι προαναφερθείσες τοποθετήσεις της ηγεσίας του έχουν πλέον διαγραφεί!