Η κρίση χτύπησε την κατανάλωση στην Ευρώπη, όπως δείχνει η σημαντική μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Στο δεύτερο εξάμηνο σημειώθηκε πτώση κατά 2% και τον Ιούνιο κατά 7,9%, σε ετήσια βάση, στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA).

Η κρίση χτύπησε την κατανάλωση στην Ευρώπη, όπως δείχνει η σημαντική μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Στο δεύτερο εξάμηνο σημειώθηκε πτώση κατά 2% και τον Ιούνιο κατά 7,9%, σε ετήσια βάση, στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA).

Οπως αναφέρει η Ενωση, η αύξηση του πληθωρισμού και η αύξηση των τιμών των καυσίμων ήταν οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο σημαντική κάμψη στις πωλήσεις, με εξαίρεση τη Γερμανία και τη Γαλλία, που παρουσίασαν αύξηση. Μεγάλη κάμψη στις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισαν η Ισπανία και η Ιταλία. Στην Ελλάδα τον Ιούνιο σημειώθηκε μείωση 4,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων σε σχέση τον Ιούνιο του 2007, ενώ στο πρώτο εξάμηνο η κάμψη ήταν 0,3%.

Τον Ιούνιο πουλήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά 1.427.008 αυτοκίνητα έναντι 1.549.574 αυτοκινήτων τον Ιούνιο του 2007. Η αγορά που δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα τον Ιούνιο ήταν η ιρλανδική (πτώση 48,7%). Τον ίδιο μήνα σημειώθηκε μείωση 30,8% των πωλήσεων στην ισπανική αγορά αυτοκινήτου, 19,5% στην ιταλική και 6,1% στη βρετανική. Αύξηση 1,5% και 1% αντιστοίχως σημειώθηκε στη γαλλική και τη γερμανική αγορά.

Η Toyota εμφάνισε μείωση στις πωλήσεις της κατά 18%, παρά το νέο συμπαγές χάτσμπακ Auris. Πτώση 22% κατέγραψαν οι πωλήσεις της Honda και 12% οι πωλήσεις της Kia.

Πλήγμα με πτώση 6,1% των πωλήσεών της τον Ιούνιο δέχτηκε η κυρίαρχος στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου Volkswagen AG. Από την πλευρά της, η Fiat, η οποία πέρυσι διεύρυνε το μερίδιό της, είδε τις πωλήσεις της να καταγράφουν πτώση 6,3%. Πτώση 9,7% και 5,6% αντιστοίχως κατέγραψαν οι πωλήσεις των δύο γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών PSA Peugeot Citroen και Renault SA. Οι πωλήσεις της GM μειώθηκαν σε ποσοστό 13,1%, σε αντίθεση με τη Ford της οποίας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8%. Η BMW επωφελήθηκε από την αύξηση 8,3% που σημείωσαν οι πωλήσεις του Mini, με τις συνολικές πωλήσεις της να καταγράφουν αύξηση 1,7%. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις της Daimler AG μειώθηκαν κατά 6%, κυρίως λόγω της πτώσης 6,8% που σημείωσαν οι πωλήσεις στο εμπορικό σήμα κύρους Mercedes.

Στο επίπεδο των αυτοκινητοβιομηχανιών «οι ασιατικές εταιρείες πέφτουν από την άκρη του γκρεμού, γιατί δεν προσφέρουν αρκετές μηχανές ντίζελ ή μηχανές που εξοικονομούν καύσιμα», όπως τόνισε αναλυτής της Credit Suisse στο Λονδίνο.

Στο πρώτο εξάμηνο πουλήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά συνολικά 8,3 εκατ. αυτοκίνητα, έναντι 8,5 εκατ. το 2007. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πωλήσεις ανήλθαν στο εξάμηνο σε 8,3 εκατ., έναντι 8,12 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Στα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πωλήσεις αυτοκινήτων στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 571.877, έναντι 611.543 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,9%.

Οι απώλειες

Η Toyota σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο, η οποία διαμορφώθηκε στο 12,3%. Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις παρουσίασε η Toyota τον Ιούνιο (-18%). Τόσο στην Toyota όσο και στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις των μεγάλων και ακριβών μοντέλων. Σημαντική πτώση των Ιούνιο είχαν οι πωλήσεις Lexus του Ομίλου Toyota (-25%). Ομως, τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη κάμψη στις πωλήσεις παρουσίασε η Honda (-21,5%) και η Jaguar Land Rover (-21,2%). Στο εξάμηνο, μετά την Toyota, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι Honda (-8,4%), Jaguar Land Rover (-9,2%), GM (-6,3%), Chrysler (-8,7%) και Mitsubishi (-5,5%).
Η BMW ήταν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που ευνοήθηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση στις πωλήσεις τόσο τον Ιούνιο όσο και στο πρώτο εξάμηνο. Οι πωλήσεις της BMW τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 1,7% και στο εξάμηνο κατά 8,3%, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο αγοράς από το το 5,4% το 2007 στο 5,9% φέτος. Η BMW ωφελήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων του Mini κατά 19% στο πρώτο εξάμηνο. Μεγάλη αύξηση κατά 25% παρουσίασαν στο εξάμηνο οι πωλήσεις της Nissan.

 

/photos/polisis cars stin europe.pdf

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/07/2008)