Στο στόχαστρο έχει βρεθεί, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των βιοκαυσίμων, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους των ραγδαίων ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των βιοκαυσίμων, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους των ραγδαίων ανατιμήσεων στα τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να υπεραμύνεται του στόχου της για χρήση των βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% έως το 2020, παραδεχόμενη απλώς ότι χρειάζεται να προσδιοριστούν κριτήρια βιωσιμότητας.

«Χωρίς στόχους, δεν μπορείς να σημειώσεις πρόοδο», τόνισε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάικλ Μαν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων από την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων.

Στο Ευρωκοινοβούλιο ωστόσο, αρχίζουν να πληθαίνουν τα αιτήματα για διαφορετική προσέγγιση. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε πρόταση για χρήση των βιοκαυσίμων σε ποσοστό 4% έως το 2015. Τότε, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, θα πρέπει να επανεξεταστεί, εάν είναι δυνατή και θεμιτή η σταδιακή αύξηση στο 10% έως το 2020.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν δεσμεύει τον εκτελεστικό βραχίονα της Ενωσης, έρχεται ωστόσο να προστεθεί στις φωνές, που ζητούν επανεξέταση της στρατηγικής αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Ανανεώσιμων Καυσίμων (RFA) της Βρετανίας σε έκθεσή της επεσήμανε την ανάγκη για μία πιο «προσεχτική» προσέγγιση, που δεν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη χρήση της γης και στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, ενώ πρότεινε την προς τα κάτω αναθεώρηση των στόχων του Λονδίνου για τα βιοκαύσιμα.

«Η αγορά των βιοκαυσίμων έχει μέλλον. Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγεται για την ανάπτυξή της η χρήση καλλιεργήσιμης γης, που προορίζεται για παραγωγή τροφίμων», αναφέρεται στην έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παραγωγής Βιοαιθανόλης (eBio).

«Θα ήταν λυπηρό η Βρετανία, ένα από τα κράτη - μέλη με τις χειρότερες επιδόσεις στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να υπονομεύσει την πολιτική της Ε.Ε.», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της eBio, Ρομπ Βίρχουτ.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 21/07/2008)