H γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας E. ON και η δανέζικη DONG συμφώνησαν να αγοράσουν το μετοχικό μερίδιο της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell στη London Array, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα πάρκα αιολικής ενέργειας στον κόσμο.

H γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας E. ON και η δανέζικη DONG συμφώνησαν να αγοράσουν το μετοχικό μερίδιο της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell στη London Array, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα πάρκα αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Σχετική ανακοίνωση διαλύει τις απειλές περί ακυρώσεως της εξαγοράς. Στο ίδιο ανακοινωθέν διευκρινίζεται πως οι δύο επιχειρήσεις, η E. ON και η DONG, οι οποίες διαθέτουν ήδη το ένα τρίτο η κάθε μία του σχεδίου αιολικής ενέργειας δυναμικότητας 1.000 ΜW, θα αγοράσουν επίσης το ένα τρίτο που κατέχει η Shell.

Το ποσόν της εξαγοράς, πάντως, δεν αναφέρεται. Στο ανακοινωθέν που φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου Πολ Γκόλμπι της E. ON στο Λονδίνο, αναφέρεται ότι «το σχέδιο δεν θα ναυαγήσει και ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα κατορθώσουν να υλοποιήσουν την πρώτη φάση του σχεδίου έως τα τέλη του 2012».

Ανακοίνωσε η DONG

Αντιθέτως, επιφυλακτική και προσεκτική στη διατύπωση της δικής της ανακοίνωσης, η δανέζικη επιχείρηση DONG τονίζει πως «δεν έχει ακόμη δεσμευθεί ως προς τα κεφάλαια που θα πρέπει να επενδύσει αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου». Οπως δήλωσε, όμως, εκπρόσωπος της Ε. ΟΝ, η επιχείρηση ελπίζει ότι το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος έτους για τα κεφάλαια των επενδύσεων θα έχουν αποφασίσει και οι δύο εταίροι. Τον περασμένο Μάιο, η Shell είχε ανακοινώσει ότι επιθυμούσε να πωλήσει το μετοχικό της μερίδιο στο σχέδιο και απέδωσε την αιτία στις αυξανόμενες δαπάνες που καθιστούσαν αμφίβολο το εάν οι σχεδιαζόμενοι αεροστρόβιλοι 341 του αιολικού πάρκου, στις εκβολές του Τάμεση, θα ήταν κατά τη λειτουργία και την απόδοσή τους επικερδείς.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/07/2008)