Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης ανακοίνωσε η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός βραχίονας του ρωσικού κολοσού φυσικού αερίου Gazprom, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη παραγωγή της.

Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης ανακοίνωσε η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός βραχίονας του ρωσικού κολοσού φυσικού αερίου Gazprom, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη παραγωγή της. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν στα 1,4 δισ. δολάρια από 672 εκατ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 90% στα 7,9 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Gazprom Neft δημοσιεύει τα οικονομικά της αποτελέσματα βάσει των Αμερικανικών Λογιστικών Προτύπων.

Η εταιρεία, η οποία ήταν γνωστή ως Sibneft όταν τα ηνία της είχε ο ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μελετά εξαγορές στη Σερβία, το Καζακστάν και το Ιράν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να διπλασιάσει την παραγωγή και να τριπλασιάσει τη διυλιστική της δυναμικότητα μέχρι το 2020. Πέρυσι, απέκτησε ποσοστό 50% στη μονάδα Tomskneft της Rosneft.

«Ευελπιστούμε να διατηρήσουμε την ίδια θετική πορεία και να αυξήσουμε τις οικονομικές μας δυνατότητες για να επιτύχουμε τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, Alexander Dyukov. Άλλωστε, ο πρόεδρός της, Alexei Miller, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Gazprom, δεσμεύθηκε αυτόν το μήνα να αναδείξει την εταιρεία σε «ηγέτη» της εγχώριας βιομηχανίας και «μεγάλο διεθνή παίκτη».