Eνα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο κατασκευάζει ο όμιλος Enel (57%) σε συνεργασία με τη Moncada Costruzioni (43%). Ο ιταλικός όμιλος με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Fulvio Conti θα εγκαταστήσει 115 ανεμοστρόβιλους στον κόλπο της Γέλας σε απόσταση τριών τουλάχιστον ναυτικών μιλίων από τις σικελικές ακτές.

Eνα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο κατασκευάζει ο όμιλος Enel (57%) σε συνεργασία με τη Moncada Costruzioni (43%). Ο ιταλικός όμιλος με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Fulvio Conti θα εγκαταστήσει 115 ανεμοστρόβιλους στον κόλπο της Γέλας σε απόσταση τριών τουλάχιστον ναυτικών μιλίων από τις σικελικές ακτές. Οι γεννήτριες αυτές θα είναι από τις πρώτες ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται στα ύδατα της Μεσογείου. Το μέγιστο ύψος της επένδυσης μέσα στα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη λειτουργία, το νέο αιολικό πάρκο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών περίπου 390.000 νοικοκυριών συμβάλλοντας στην αποφυγή έκλυσης 815.000 μετρικών τόνων CO2 τον χρόνο.

Η κατασκευή του νέου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Σικελία αποτελεί μέρος του Σχεδίου Περιβάλλοντος και Καινοτομίας της Enel , το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ μεταξύ του 2008 και 2012, από τα οποία 6,8 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 600 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα, τεχνολογίες αξιοποίησης υδρογόνου και συλλογή και διαχωρισμό CO2.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 23/07/2008)