Η EDF βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της British Energy, της εταιρίας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αντί οικονομικού τιμήματος που θα υπερβεί τις 11 δισ. στερλίνες, ή 14 δισ. ευρώ, με την oλοκλήρωση του deal να τοποθετείται, ενδεχομένως, για τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Η EDF βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της British Energy, της εταιρίας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αντί οικονομικού τιμήματος που θα υπερβεί τις 11 δισ. στερλίνες, ή 14 δισ. ευρώ, με την oλοκλήρωση του deal να τοποθετείται, ενδεχομένως, για τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη χρονοβόρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η διοίκηση της British Energy εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με άλλη πλευρά», ωστόσο, τόνιζε πως δεν είναι «βέβαιο πως οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στην υποβολή προσφοράς» για την εξαγορά της.

Άτομα με καλή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα προειδοποίησαν πως μια συμφωνία δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη και πως «χρειάζεται χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ενός deal».

Η Centrica, ιδιοκτήτρια εταιρία της British Gas, διεξάγει, επίσης, συνομιλίες με την EDF για την εξαγορά σημαντικού μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην British Energy, αν και οι λεπτομέρειες της συμμετοχής της στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας δεν έχουν, ακόμη καθοριστεί.

Η British Energy, που ελέγχει τους περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, ανακοίνωσε, στις αρχές του έτους, πως πωλείται . Το βρετανικό δημόσιο, που ελέγχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, επιθυμεί να διαθέσει το μερίδιό του για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Από τη στιγμή που δεν ευοδώθηκαν οι επαφές μεταξύ της British Energy και εταιριών όπως είναι η RWE, η Iberdrola και η Vattenfall, η EDF έχει απομείνει ο επικρατέστερος αγοραστής. Έχει υποβάλει ενδεικτική προσφορά στις 680 πένες ανά μετοχή τον Μάιο, αποτιμώντας την British Energy στις 11 δισ. στερλίνες, ωστόσο, η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε ως πολύ χαμηλή.

Η EDF έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά λίγο πάνω από τις 700 πένες ανά μετοχή, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για την τελική τιμή.

Η κατακόρυφη αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από τις αρχές του έτους που διανύουμε, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για την υποβολή μιας προσφοράς εξαγοράς της εταιρείας, οδήγησε τη μετοχή της British Energy στα υψηλά των 785 πενών τον περασμένο Απρίλιο. Η Invesco, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος μέτοχος της εταιρείας έχει αφήσει να εννοηθεί, παλαιότερα ότι επιθυμεί η προσφορά να ανέρχεται τουλάχιστον στις 750 πένες ανά μετοχή.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, η μετοχή της British Energy διολισθαίνει, συμπαρασύροντας πτωτικά και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της EDF. H μετοχή της British Energy κινείται, αυτές τις ημέρες, στην περιοχή των 728,5 πενών, έχοντας ενισχυθεί κατά 6% αμέσως μετά την ανακοίνωση για την επικείμενη συμφωνία.

(Financial Times, 25/07/08)