Mε μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 348%, σε ετήσια βάση, ο ισπανικός όμιλος υπηρεσιών κοινής ωφελείας, Endesa, επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία του και για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Mε μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 348%, σε ετήσια βάση, ο ισπανικός όμιλος υπηρεσιών κοινής ωφελείας, Endesa, επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία του και για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Συγκεκριμένα τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ, από 1,26 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά συγκαταλέγονται ακαθάριστα κεφαλαιακά κέρδη της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ, λόγω της πώλησης παγίων στην E.ON. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σημείωσαν άνοδο 8% φτάνοντας για την περίοδο στα 3,49 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 33%, στα 11,36 δισ. ευρώ, άνοδος που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες τιμές πώλησης σε Ισπανία και Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζεται ότι η Endesa βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ισπανίας και της Ε.Ε., η οποία καταδίκασε τη Μαδρίτη για καταπάτηση των κανονισμών υγιούς ανταγωνισμού, που αφορά την "παρεμπόδιση" εξαγοράς του ισπανικού ενεργειακού ομίλου Endesa, από τη γερμανική E.ON. Η γερμανική εταιρία είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Endesa ύψους 42,5 δισ. ευρώ, την οποία είχαν εγκρίνει οι αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Oμως η αρμόδια υπηρεσία ενέργειας της Ισπανίας φρόντισε να θέσει στους Γερμανούς 19 κανόνες, στους οποίους όφειλαν να υπακούσουν προκειμένου να "δώσει το πράσινο φως" για την εξαγορά. Τελικώς η γερμανική εταιρία αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του ισπανικού ομίλου τον Απρίλιο του 2007. Ανάλογη στάση τήρησαν οι ισπανικές αρχές και έναντι δεύτερης προσπάθειας εξαγοράς της Endesa, με αγοραστές την ιταλική ενεργειακή εταιρία Enel και τον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο Acciona. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι ισπανικές αρχές ουσιαστικά είχαν δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, με απώτερο στόχο να μην εξαγοραστούν εταιρίες τις οποίες θεωρούν εθνικής σημασίας.

(Από Εξπρές, 29/07/08)

Endesa