Και εκεί που όλοι πίστευαν ότι είχαμε απαλλαγεί από τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και ότι έληξε ο συναγερμός των τελευταίων δύο ετών, ο νέος γύρος αυξήσεων των τιμών στα futures του TTF έρχεται να αναζωπυρώσει τους φόβους για έναν δύσκολο προσεχή χειμώνα. Από το πρωί σήμερα Τετάρτη, 14 Ιουνίου, οι τιμές του φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιουλίου, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς ενισχύονται ενδοσυνεδριακά, στο εύρος διακύμνσης μεταξύ 34,90-35,10 ευρώ/MWh, από το χαμηλό διετίας, των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στην αρχή του μήνα που διανύουμε. Ενδεικτικά, τα προθεσμιακά συμβόλαια του φθινοπώρου ξεκινούν από 37,9 ευρώ/MWh

για τον Σεπτέμβριο και φθάνουν στα 41,5 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, στα 49,8 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και στα 52,9 ευρώ/MWh για τον Δεκέμβριο.

Ως βασικές αιτίες για το ανοδικό ράλι των τιμών οι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν τις καιρικές συνθήκες, τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο του πολέμου, αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία.

Όπως είναι επόμενο, η άνοδος του κόστους του φυσικού αερίου αναμένεται να συμπαρασύρει, αργά ή γρήγορα και τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, και να πυροδοτήσει έναν ακόμη γύρο κρίσης στην ενέργεια, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ιδιαίτερα καθώς είχαν προεξοφλήσει ότι η ενεργειακή κρίση έληξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει, προ ημερών, από τις εθνικές κυβερνήσεις να άρουν τους έκτακτους μηχανισμούς που υιοθέτησαν το περασμένο έτος,  για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στους τελικούς καταναλωτές.

Στην ελληνική αγορά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022 και επρόκειτο να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο του 2023, έχουν παραταθεί για έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με απόφαση του απελθόντα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Απώτερος στόχος της απόφασης ήταν ο διάδοχός του στο ΥΠΕΝ να έχει τη δυνατότητα και το περιθώριο του χρόνου ώστε να κινηθεί αποτελεσματικά σε περίπτωση που αποφασιστεί να παραταθεί ή να καταργηθεί το πακέτο μέτρων, ή ακόμη να τροποποιηθεί.

Το κλίμα συναγερμού που επικρατεί εντείνει και η πρόβλεψη του Montel, για την επικράτηση συνθηκών αστάθειας στις τμές του TTF, αν και φροντίζει να καθησυχάσει τις αγορές, εκτιμώντας ότι θεωρεί απίθανο να έχουμε επανάληψη των ακραίων τιμών που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2022.  

Εκτός από τις ανησυχίες για ένα πραγματικό κρύο χειμώνα, το 2023-2024, πουμθα εκτινάξει τη ζήτηση φυσικού αερίου, ένα από τους πιο βασικούς λόγους συναγερμού αποτελεί το ενδεχόμενο η ζήτηση από την Ασία να συνεχίσει να κορυφώνεται με αποτέλεσμα η Ευρώπη να κληθεί να πληρώσει απείρως υψηλότερος κόστος για την προμήθεια του ορυκτού καυσίμου. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Montel, τις τελευταίες δυο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση 64% στους ναύλους για μεταφορά LNG προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, για παραδόσεις Ιουλίου, ενώ οι “Κασσάνδρες”, θέλουν τους ναύλους να διπλασιάζονται εκ νέου, τον Αύγουστο, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας δεξαμενόπλοιων. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το άλμα στους ναύλους οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από την Ασία.

Να μη ξεχνάμε πως η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο η αποθήκευση αερίου έως την 1η Νοεμβρίου να βρίσκεται στο 90%, όταν σύμφωνα με το Gas Infrastructure Europe σήμερα το ποσοστό πληρότητας των ευρωπαϊκών αποθηκών βρίσκεται στο 72% από  52% που ήταν πέρυσι.