Η Italgas Επενδύει 7,8 δισ. για Ανάπτυξη Δικτύου Έως το 2029 – Τα 900 εκ. στην Ελλάδα

Η Italgas Επενδύει 7,8 δισ. για Ανάπτυξη Δικτύου Έως το 2029 – Τα 900 εκ. στην Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 15 Ιουνίου 2023 - 15:04

Η Ιtalgas IG.MI σχεδιάζει να επενδύσει 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2029 για να εκσυγχρονίσει το εγχώριο δίκτυό της, να ενισχύσει την ελληνική θυγατρική της και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του νερού και της ενεργειακής απόδοσης. Οι προβλεπόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες του μεγαλύτερου διανομέα φυσικού αερίου της Ιταλίας παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τις επενδύσεις ύψους 7,9 δισ. ευρώ

που ανακοίνωσε πέρυσι, για την περίοδο 2022-2028, αφαιρουμένων των κεφαλαίων που δαπάνησε για την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΠΑ Υποδομών και των κεφαλαιακών κερδών από πωλήσεις.

Στο νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για το 2029 που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, 15 Μαΐου, η Italgas επέκτεινε επίσης τη μερισματική της πολιτική έως το 2026, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει δείκτη διανομής 65% και θα εγγυάται ελάχιστη ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή της, κατά 4%.

Εξ αιτίας του γεγονότος ότι σε σύγκριση με το περασμένο έτος, οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ισχυρή πτώση και η Ευρώπη έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η ιταική εταιρεία ακοπεύει να δαπανήσει 4,6 δισ. ευρώ για το εγχώριο δίκτυό της, 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και άλλα 800 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες που αφορούν σε υποδομές για το νερό και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ακόμη, ο  Όμιλος ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση βασικών κερδών στο 1,18 δισ. ευρώ φέτος και πάνω από 1,8 δισ. ευρώ το 2029, με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του περίπου 8% κατά την εκτέλεση του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματός του.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Italgas, μητρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, θα κατευθύνει στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 900 εκατ. ευρώ με σκοπό την ανάπτυξη και αναβάθμιση των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου κατά την επόμενη επταετία, ανέφερε ο Πάολο Γκάλο, Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού Ομίλου, στο Λονδίνο.

Είναι η πρώτη πρώτη φορά που η ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαβμάνεται στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Italgas, μετά  την ολοκλήρωση της εξαγοράς της, το περασμένο φθινόπωρο.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΠΑ Υποδομών θα διευκολύνουν την διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ιδίως σε περιοχές στις οποίες δεν έχει φθάσει ακόμα, ενώ θα επιτρέψουν τη μελοντική διανομή ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.  Ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από 7.941 χιλιόμετρα, στο τέλος του 2022  σε περίπου 11.000 χιιόμετρα στο τέλος του 2029, ήτοι, ποσοστιαία αύξηση 47%. 

Όπως σχεδιάζουν οι Ιταλοί, μέρος των κεφααίων που διατίθενται στη χώρα μας θα κατευθυνθούν για την λειτουργική ενοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στον ιταλικό Όμιλο, περιλαμβανομένων των συστημάτων πληροφορικής.  Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εντάσσεται και η αναδιοργάνωση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή,  οι ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής.