Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει μέχρι στιγμής δικαιώσει τις δυτικές προσδοκίες, με αποτέλεσμα ο Ζελένσκι να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κορυφαία εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη από το ΝΑΤΟ ταξιαρχία του, η 47η, καταστράφηκε αμέσως και καμία από τις πέντε πρώτες ταξιαρχίες δεν έχει φτάσει στην πρώτη ρωσική αμυντική ζώνη. Εάν διατάξει 

τα στρατεύματά του να συνεχίσουν να πιέζουν, μπορεί τελικά να διεισδύσουν στις ρωσικές αμυντικές ζώνες, αλλά η μεγαλύτερη δύναμη πυρός της Ρωσίας υπάρχει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες ουκρανικές ταξιαρχίες μπορούν να υποστούν ακόμη περισσότερες απώλειες.

Mόλις η επιθετική δύναμη κρούσης της Ουκρανίας φτάσει στο αποκορύφωμά της, χωρίς να έχει επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στους Ρώσους, θα είναι ευάλωτη σε μια ρωσική αντεπίθεση (το ρωσικό δόγμα για άμυνα περιλαμβάνει σχέδιο αντεπίθεσης μόλις ο εχθρός αποδυναμωθεί επαρκώς). Ωστόσο, ο Ζελένσκι γνωρίζει καλά ότι εάν αποσυρθεί και ανασυνταχθεί τώρα, λιγότερο από ένα μήνα πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες όχι να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά και να εξασφαλίσει υπόσχεση για άρματα μάχης, μαχητικά και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.
 
Αυτό που η Ουκρανία μπορεί να επιλέξει να κάνει βραχυπρόθεσμα είναι να διατηρήσει την πυκνότητα των επιθέσεων σε όλο μέτωπο σε περιορισμένα επίπεδα προς το παρόν και ταυτόχρονα να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή της Χερσώνας, με σκοπό να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια. Όταν το φράγμα Nova Kakhovka καταστράφηκε, ο ποταμός Δνείπερος πάνω από το φράγμα μειώθηκε στο ένα πέμπτο περίπου του προηγούμενου μεγέθους του.

Σε 8-10 ημέρες τα γύρω εδάφη μπορεί να είναι αρκετά στεγνά για να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση, με σκοπό να εξουδετερώσει τη ρωσική φρουρά που υπερασπίζεται το εργοστάσιο. Οι περισσότερες ρωσικές αμυντικές θέσεις μαζί με τα ναρκοπέδια καταστράφηκαν από το νερό σε εκείνη την περιοχή. Τα πιθανά σημεία διέλευσης του ποταμού είναι τώρα τόσο μεγάλα, που οι Ρώσοι δεν έχουν χρόνο για να δημιουργήσουν επαρκείς άμυνες. Είναι προφανώς αβέβαιο εάν οι Ουκρανοί μπορούν να καταλάβουν το πυρηνικό σταθμό, ενώ θα υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής εάν πληγεί κάποιος από τους αντιδραστήρες. Μία τέτοια επίθεση, ωστόσο, θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία μια νίκη για να την επικαλεστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

(η συνέχεια στο slpress.gr)