Η Κομισιόν μας προειδοποίησε ότι η Ε.Ε σκοπεύει να πάρει μέτρα ώστε κάποια άλλα κέντρα ισχύος του πλανήτη να μην μπορούν να εκμεταλλεύονται για γεωπολιτικούς λόγους την εξάρτηση της ευρωπαικής οικονομίας από το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις -διατύπωση που στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι φωτογραφίζει την Κίνα. Ήρθε λοιπόν η ώρα η Ε.Ε να υποκύψει στις πιέσεις και να ευθυγραμμισθεί 

 

με τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στο Πεκίνο; Αν μη τι άλλο, πάντως όχι στο σύνολό της.

Την ώρα που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέστρεφε από το Πεκίνο, την ίδια ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν υιοθετούσε σκληρή γραμμή και φωτογράφιζε την Κίνα ως απειλή για την οικονομική ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, στο Βερολίνο ο Σολτς υποδεχόταν τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κιάνγκ στην Καγκελαρία.

Μια ματιά στην κάλυψη της επίσκεψης από τα γερμανικά ΜΜΕ δεν αφήνει αμφιβολία ότι το Βερολίνο επενδύει σε μια στρατηγική σχέση με το Πεκίνο, μια στρατηγική συνεργασία που προβάλλει ως μονόδρομος μετά τη διάρρηξη της Ειδικής Σχέσης με την Ρωσία.

Η α λα καρτ ευρωπαική στρατηγική της Γερμανίας σε όλο της το μεγαλείο.

Από τη μια μεριά διατλαντική κανονικότητα στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα εθνική στρατηγική -με τη συνάντηση Σολτς – Λι Κιάνγκ να επισκιάζει την αποφασιστικότητα των δηλώσεων της φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι  μπορεί να  σύρθηκε  στην διάρρηξη των σχέσεων με την Μόσχα αλλά δεν πρόκειται να συρθεί στην έστω συρρίκνωση των σχέσεων και συναλλαγών με το Πεκίνο. Για τον πολύ απλό λόγο ότι το κόστος της πλήρους ευθυγράμμισης με την Ουάσιγκτον είναι απαγορευτικό.

kreport.gr