Σκυλακάκης: «Καμία Πολυτέλεια Αδράνειας» – Προτεραιότητες «Εξοικονομώ» και Καταπολέμηση Ενεργειακής Φτώχειας

Σκυλακάκης: «Καμία Πολυτέλεια Αδράνειας» – Προτεραιότητες «Εξοικονομώ» και Καταπολέμηση Ενεργειακής Φτώχειας
energia.gr
Τρι, 27 Ιουνίου 2023 - 16:12

Καμία πολυτέλεια αδράνειας δεν υπάρχει όσον αφορά την υλοποίηση της κυβερνητικής ατζέντας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον υπηρεσιακό Υπουργό κ. Παντελή Κάπρο. «Έχουμε αυστηρούς στόχους τόσο όσον αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και σχετικά με τα χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης

Ο κ. Σκυλακάκης ευχήθηκε να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος για την ενέργεια, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπεται πως σε 6 χρόνια το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και σε άλλους στόχους της πολιτικής του Υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών νοικοκυριών μέχρι το 2030, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας αφορούν, επίσης, όπως πρόσθεσε, την ηλεκτροκίνηση, την προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, την ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, τη δασοπροστασία, το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

«Πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ώστε οι πόλεις μας να προετοιμαστούν για την κλιματική κρίση. Το ίδιο θα πρέπει να προετοιμαστούμε στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι προκλήσεις αυτές είναι άμεσες, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα διαθέσιμη για χάσιμο», ανέφερε, επίσης, ο κ. Σκυλακάκης.

Από τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΝ (από αριστερά): ο νέος Υφυπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, ο νέος Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο απερχόμενος υπηρεσιακός Υπουργός καθηγητής Παντελής Κάπρος, και η νέα Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου

 

Η νέα Υφυπουργός και τέως Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενέργεια από την θέση του υφυπουργού. Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια, θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα το επόμενο διάστημα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εντολή των πολιτών προς την κυβέρνηση «είναι να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ενώ επισήμανε πως ο κ. Σκυλακάκης έχει αφήσει πολύ θετικό αποτύπωμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα έχουν γόνιμη συνεργασία.

«Θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας και θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια στα οποία ενδεχομένως δεν δόθηκε η δέουσα προτεραιότητα. Έχουμε πολλή δουλειά που δεν μας τρομάζει, κοινός σκοπός είναι να υπηρετήσουμε τους κυβερνητικούς στόχους και το όραμα του πρωθυπουργού για την ενέργεια», είπε.

«Λύθηκαν πολλά προβλήματα αυτή την τετρατετία, ο στόχος είναι να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν», τόνισε, από την πλευρά του, ο νέος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΝ.

Ο κ. Ταγαράς υπογράμμισε την ανάγκη «να αφήσουμε επιτέλους και για πρώτη φορά το παρελθόν πίσω μας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που αναλαμβάνουμε».

Όπως πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είναι πολλά και δύσκολα τα ζητήματα, αλλά η ευθύνη επιβάλλει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά», ενώ εξέφρασε την τιμή που αισθάνθηκε για την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του καθώς επίσης και τη χαρά για τη συνεργασία με τον νέο Υπουργό κ. Σκυλακάκη, με τον οποίο, όπως είπε, έχει άριστη συνεργασία.

«Είναι μία καλή ομάδα. Πρέπει να κερδίσουμε από κοινού το στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς, ενώ εξήρε την προσφορά του απερχόμενου υπηρεσιακού Υπουργού καθηγητή Παντελή Κάπρου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός ΠΕΝ της απερχόμενης υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθηγητής Κάπρος, καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας πως κατά τη θητεία του δόθηκε προτεραιότητα στο να αντιμετωπιστούν κάποιες εκκρεμότητες που είχαν επείγοντα χαρακτήρα. Επίσης, παρέδωσε στον κ. Σκυλακάκη το σχέδιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα πρέπει να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Ε.Ε.