Οι αγρότες αρχίζουν πλέον να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, και επηρεάζουν καίρια τον εκλογικό κύκλο και τις πολιτικές εξελίξεις, σε διευρυμένο πολιτικό ορίζοντα που περιλαμβάνει τις επόμενες Ευρωεκλογές

Είναι αλήθεια, αλλά και πασιφανές σε όλους τους πολιτικούς παρατηρητές και δημοσιογράφους ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τοποθέτησε τους αγρότες στο κέντρο της ανεπίσημης προεκλογικής του εκστρατείας που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του EPP, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει να είναι ο υπερασπιστής των συμφερόντων των αγροτών της Ευρώπης αλλά και των αγροτικών κοινοτήτων, η αγροτική οικονομία είναι στρατηγικός τομέας που διασφαλίζει την διατροφική ασφαλεια της Ευρώπης και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση της ζωτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων και της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών. Επιπλέον το EPP απορρίπτει τις προτεινόμενες πολιτικές στις οποίες αντιδρούν οι αγροτικές οργανώσεις, όπως οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Περί Αποκατάστασης της Φύσης, Μείωσης του Αποτυπώματος Εκπομπής Ρύπων, και Μείωσης της Χρήσης Εντομοκτόνων.

Στις πρόσφατες διαβουλεύσεις που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο το EPP υποστήριξε με σθένος τις θέσεις του χωρίς να φοβηθεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά όπου και όταν χρειαζόταν, και έλαβε πρωτοβουλίες ώστε να απορριφθούν οι προτάσεις της Κομισιόν στην αρμόδια Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και παραγωγοί γάλακτος, έχουν συμμαχήσει συγκροτώντας μια ισχυρή ομάδα που αντιτίθεται στην αποκαλούμενη Πράσινη Συμφωνία των Βρυξελλών, με σκοπό να μπλοκαριστεί το νέο, υποτίθεται φιλικό προς το περιβάλλον, μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που προτείνει η Επιτροπή. Οι αγροτικές οργανώσεις πιέζουν επίσης να ανατραπούν ισχύουσες Οδηγίες (Directives) των Βρυξελλών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των αγροτών σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και πολλές άλλες χώρες, κυρίως γιατί καθιστούν την αγροτική παραγωγή μη βιώσιμη οικονομικά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη σε Ολλανδία και Βέλγιο οι αγρότες συντονίζονται πολιτικά και οργανωτικά για να συμμετέχουν και να επιτύχουν καλά σχεδιασμένους πολιτικούς στόχους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για πολιτική επανάσταση των αγροτών που αναγκάζει τους αρμοδίους υπουργούς να παγώσουν την ευρωπαϊκή αγροτική νομοθεσία.

Το ευρωπαϊκό λόμπυ των αγροτών, το γνωστό Copa – Cocega, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οικειοθελώς απομονωμένη και ότι αγνοεί τα αιτήματα των αγροτών, και ζητά την αποκατάσταση των σχέσεων Επιτροπής – Αγροτών που στο παρελθόν ήταν άριστες, κάτι που λένε αν δεν γίνει θα επηρεάσει και αναλόγως τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι αγρότες θεωρούν ότι ο τρόπος επιβολής της περιβαλλοντικής και ενεργειακής νομοθεσίας θίγει άμεσα τα συμφέροντα των αγροτών, υπονομεύει την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας, των μονάδων παραγωγής και των αγροτικών επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην οικονομική καταστροφή και στο ξεπούλημα της περιουσίας τους.

Βέλγοι Ευρωβουλευτές λένε ότι σίγουρα οι αγρότες θα επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, και μένει να αποδειχθεί αν το EPP θα καταφέρει να τους εκπροσωπήσει ή αν θα στραφούν σε άλλες πολιτικές λύσεις.

(από την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”)