Στη 49 θέση σε σύνολο 64 χωρών, ευρίσκεται η χώρα μας ως προς την ανταγωνιστικότητα, δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι, συμφώνως προς την ετήσια έκθεση World Competitiveness Ranking από το International Institute for Management Development. Η Ελλάς ευρισκόταν το 2019 στην 58ηθέση κατατάξεως, το 2020 στην 49η , το 2021 στην 46η και το 2022 τη θέση 47η

Πρωταθλήτρια είναι η Δανία που θεωρείται ως η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα το 2023. Η σκανδιναβική χώρα είναι διαχρονικά παρούσα στη λίστα από το 2018, ωστόσο ξεκίνησε την ανάδυσή της στην κορυφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη δεύτερη θέση ευρίσκεται η Ιρλανδία, σημειώνοντας άλμα πέντε θέσεων από το 2019. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας τη βοήθησαν να εισχωρήσει στην ανώτερη βαθμίδα.

Τρίτη κατατάσσεται η Ελβετία, η οποία είναι στην πρώτη πεντάδα από το 2018 και έφτασε στην πρώτη θέση το 2021. Η Σιγκαπούρη, η οποία κατατασσόταν ως η πλέον ανταγωνιστική χώρα το 2019 και το 2020, εξασφάλισε την τέταρτη θέση το 2023. Σε αντίθεση με την Δανία και την Ελβετία, η ιδιαίτερα βαρύνουσα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο χώρα της Ασίας έχει καλή βαθμολογία στις οικονομικές επιδόσεις, χάνει όμως έδαφος όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβερνήσεως.

Ουραγοί ως προς την ανταγωνιστικότητα είναι η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Μογγολία καθώς υποφέρουν από μια τριπλώς κακή οικονομική απόδοση, χαμηλή επιχειρηματική και κυβερνητική αποτελεσματικότητα και υποδομές οι οποίες εμποδίζουν την επιχειρηματική μεγέθυνση και ανάπτυξη.

Η Κίνα και η Γερμανία βρίσκονταν αμφότερες μέσα στις 20 κορυφαίες θέσεις αρκετά σταθερά μέχρι το 2022, ωστόσο και οι δύο υπεχώρησαν ελαφρώς στην κατάταξη του 2023.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ευρίσκονται στην πρώτη 10άδα, ωστόσο έχουν υποχωρήσει έξι θέσεις σε σύγκριση με άλλες οικονομίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Η βαθμολογία τους υπεχώρησε όσον αφορά το επιχειρηματικό τοπίο και στις μετρήσεις της κυβερνητικής αποτελεσματικότητος.