Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν διαρκώς τα επιτόκια ώστε να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν. Μάλιστα, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε σε σχετική ανάλυση οι τιμές των τροφίμων δεν θα μειωθούν παρά την πτώση του πληθωρισμού (http://www.ot.gr/2023/07/04/diethni/capital-economics-giati-den-tha-meiothoun-oi-times-ton-trofimon-para-tin-ptosi-tou-plithorismou/).

Από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν προειδοποιηθεί δημοσίως παράγοντες της αγοράς, κόμματα, πολιτικοί και πολίτες σχετικά με αυτές τις εξελίξεις. Ως εκ τούτου, ουδεμία έκπληξη υφίσταται. Η μοναδική παρωδία της όλης κατάστασης είναι το πρόσφατο αφήγημα που σιγά-σιγά εισάγεται και στη χώρα μας περί greedflation (πληθωρισμός απληστίας). (Πρόσφατα γίνεται προσπάθεια εισαγωγής και άλλου όρου για την επερχόμενη ύφεση προκειμένου να γίνει μασάζ στην κοινή γνώμη της ΕΕ ώστε να αποδεχθεί την πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: slowcession θα το ονομάζουν).

Προειδοποιώ: το αφήγημα περί απληστίας ως επιχείρημα είναι ένα τρομερά επικίνδυνο στρατήγημα. Είναι τρομερό λάθος! Δεν πρέπει να στοχευθούν οι επιχειρήσεις. Οι ανόητοι των Βρυξελλών στρέφουν εκατομμύρια επιχειρηματίες και τους εγαζόμενούς τους στην ΕΕ στην αγκαλιά των πολιτικών άκρων. Το AfD στη Γερμανία και άλλες ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ καραδοκούν. Π.χ. τις ημέρες που το Παρίσι φλεγόταν, οι Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι ξαναδιαδήλωναν στη Χάγη (https://www.manilatimes.net/2023/07/01/world/seven-arrested-in-fresh-protest-by-dutch-farmers-police/1898506" https://www.manilatimes.net/2023/07/01/world/seven-arrested-in-fresh-protest-by-dutch-farmers-police/1898506). Αιτία; Η επίθεση που δέχονται από την Ολλανδική Κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι καλλιέργειες κατά 50%(!), να απαγορευθεί η χρήση των λιπασμάτων και να σφαγιασθούν εκατομμύρια αγελάδες. Αλλά και παλαιότερα θυμόμαστε ότι στην Ιρλάνδία σχεδιάζεται η σφαγή 3,4 εκατομμυρίων(!) αγελάδων την επόμενη δεκαετία. Όλα με πρόσχημα...το κλίμα! H Ολλανδία το 2022 ήταν η 2η παγκοσμίως σε εξαγωγές τροφίμων (https://www.envpk.com/reasons-why-netherlands-is-world-2nd-largest-food-exporter/" https://www.envpk.com/reasons-why-netherlands-is-world-2nd-largest-food-exporter/).

Επίσης, η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στην ΕΕ (https://www.washingtonpost.com/business/interactive/2022/netherlands-agriculture-technology/" https://www.washingtonpost.com/business/interactive/2022/netherlands-agriculture-technology/). Όταν λοιπόν οι enfant gâté κλιματολάγνοι χτυπάνε αυτήν την οικονομία (την Ολλανδική) τι να περιμένει κανείς; Χρειάζεται PhD για να καταλάβει κάποιος για ποιο λόγο οι τιμές στα τρόφιμα ΔΕΝ θα πέσουν ποτέ; Μαζί με όλες τις παρελκόμενες αρνητικές κοινωνικές-πολιτικές επιπτώσεις...Οι επιχειρηματίες λοιπόν γνωρίζουν πολύ καλά τι πληρώνουν, τι κοστολογούν στο ράφι και που οφείλεται: το τεράστιο ενεργειακό κόστος και το ρίσκο της μη παροχής διαρκούς, ασφαλούς ενέργειας (ΑΠΕ). Ως εκ τούτου, η χρήση του αφηγήματος περί απληστίας είναι άκρως προσβλητική για εκατομμύρια Ευρωπαίους επιχειρηματίες και οι κρατικοδίαιτοι των Βρυξελλών θα το βρουν μπροστά τους.

Το – συνήθως κλιματοφιλικό - Politico δεν μασάει τα λόγια του όσο αφορά τη συμπεριφορά των κλιματολάγνων των Βρυξελλών: «Ο καθορισμός ολοένα και πιο φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων από την άνεση της υψηλής κουζίνας στις Βρυξέλλες είναι ένα πράγμα. Αλλά η πλοήγηση στη γεμάτη τοπικές πραγματικότητες - που στην πραγματικότητα συνεπάγεται η επίτευξη τέτοιων στόχων - είναι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η ΕΕ πρέπει τώρα να ανακαλέσει τους δικούς της συμβούλους γιατί οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να χάσουν την αγροτική Ευρώπη — και μόνο η ίδια ευθύνεται». ( HYPERLINK "https://www.politico.eu/article/eu-climate-change-farmers-protest-scapegoat-green-deal-food-security-agriculture-biodiversity-nature-restoration-law/" https://www.politico.eu/article/eu-climate-change-farmers-protest-scapegoat-green-deal-food-security-agriculture-biodiversity-nature-restoration-law/)
Τα haute couture πράσινα σαλόνια των Βρυξελλών σπρώχνουν την αγροτιά στην αγκαλιά της άκρας δεξιάς. Θέλει πολύ μυαλό για να το αντιληφθούν κάποιοι στις Βρυξέλλες; Έχουμε μπλέξει τόσο άσχημα;

Τα τρόφιμα που βρίσκονται σήμερα στα ράφια της ΕΕ έχουν παραχθεί με λιπάσματα (και άλλες πρώτες ύλες συνδεόμενες με τους υδρογονάνθρακες) αγορασμένα σε πολύ υψηλές τιμές. Αγορασμένα σε τιμές ρεκόρ αντίστοιχες του 2008. Αυτή ήταν η εκτίμηση κινδύνου που κάναμε το 2008 (https://www.energia.gr/article/183989/pagkosmies-times-lipasmaton-tha-zhsoyme-ena-neo-2008" https://www.energia.gr/article/183989/pagkosmies-times-lipasmaton-tha-zhsoyme-ena-neo-2008). Mπορεί οι τιμές των λιπασμάτων να έχουν πέσει τους τελευταίους 2 μήνες, αλλά μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αγορά δεν υπακούει αυτόματα στα κελεύσματα και τις ονειρώξεις των πρασίνων της ΕΕ. Όσο βλέπουμε τους πολιτικούς της ΕΕ να επιμένουν μέχρι και σήμερα στον πόλεμο εναντίον των λιπασμάτων, των αγροτών/κτηνοτρόφων και των υδρογονανθράκων να μη περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Πρόκειται για greencession και για greenflation.

 

ΥΓ. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται σε όλους τους κλιματολαγνικούς stalkers οι οποίοι εδώ και χρόνια απειλούν δημοσιογράφους ώστε αυτοί να μην αναδημοσιεύουν άρθρα μου. Ενημερώνω τους stalkers ότι δεν μασάω. Κάπως έτσι επιτυγχάνεται η 95% «ακαδημαϊκή» concession για την «κλιματική κρίση»; Η πολιτικοποίηση της Επιστήμης και οι προσωπικές ατζέντες του καθενός δεν είναι ανεκτά. Η πολιτικοποίηση της Επιστήμης όταν αυτή εφαρμόσθηκε στο παρελθόν έφερε το Ναζισμό. Ποτέ ξανά! Never again! לעולם לא שוב!

*Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.