Για το Βαγιαδολίδ της Ισπανίας αναχωρεί σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να παραστεί στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έως και την Τετάρτη (10-12 Ιουλίου 2023)

Ειδικότερα, ο υπουργός  κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τις προκλήσεις που αφορούν στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, εξετάζοντας παράλληλα τις διασυνδέσεις, τη διαχείριση της ζήτησης και την αποθήκευση ενέργειας. Στόχος είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίσει σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές, να ενισχύσει τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να παράσχει ικανοποιητικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που απειλούν την ευστάθεια και ασφάλεια του συστήματος.

Για τη μεταρρύθμιση θα ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα των υφιστάμενων τεχνολογιών και οι δυνατότητες ενίσχυσης των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας. Άλλωστε, παραμένει ο στόχος του περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και θα πιέσουν για την έγκριση του έκτου καταλόγου Ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Energy Projects of Common Interest). Θα αναληφθούν επίσης οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της ΕΕ για το χειμώνα 2023-2024.

Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τις νομοθετικές προτάσεις για την ενέργεια που περιέχονται στη δέσμη μέτρων «Fit for 55» σχετικά με την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση και τη θέσπιση ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς για το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια.

Στρατηγική αυτονομία

Για να επιταχυνθεί η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει και να διαφοροποιήσει σημαντικά τον εφοδιασμό της σε κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες, να ενισχύσει την κυκλικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Ως εκ τούτου, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στο Βαγιαδολίδ θα συζητηθεί η διαμόρφωση ενός  ευρωπαϊκού νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών και ενός ευρωπαϊκού κανονισμού για Net-Zero Industry ο οποίος θα διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του βιώσιμου και αποτελεσματικού εφοδιασμού αυτών των πρώτων υλών, συμβάλλοντας στην κυριαρχία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
 
Αυτή η δέσμευση πρέπει να βασίζεται στο άνοιγμα του εμπορίου, ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις τεχνολογίες που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση. Η  ισπανική προεδρία άλλωστε θα προωθήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου ώστε να επιταχύνει στη δημιουργία μιας αγοράς για αυτόν τον σημαντικό ενεργειακό φορέα, διασφαλίζοντας επενδύσεις και ευκαιρίες για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον

Επίσης, μια ειδική συνάντηση στο πλαίσιο του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου θα αφιερωθεί ειδικά στις προσδοκίες για την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2023. Το COP28 θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις του πλανήτη να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 ºC.
 
Επίσης τους υπουργούς Περιβάλλοντος θα απασχολήσει και μια εις βάθος συζήτηση για τη βιοποικιλότητα, το έδαφος και το νερό, στο πλαίσιο της κοινής διαχείρισης. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος, «μεταμορφώνοντας» τη βιομηχανία με τεχνολογίες αιχμής και στηρίζοντας την καινοτομία για ασφαλή και βιώσιμα χημικά.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν για την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και ελέγχου   της ρύπανσης, παράλληλα με τη μετάβαση προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, με προτεραιότητα στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Κατά συνέπεια, η νέα οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας θα πρέπει να διασφαλίζει ότι έως το 2030, όλες οι συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Η άτυπη υπουργική συνάντηση θα επικεντρωθεί επίσης στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, στην προώθηση της επεξεργασίας των λυμάτων, στη μείωση της ρύπανσης και στην προώθηση της κυκλικότητας.