Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων (GLF) αφορά τις δύο δόσεις των 2024 και 2025, οι οποίες διαμορφώνονται στα 5,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια ύψους 53 δισ. που παρείχαν στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ

Οι δεσμεύσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική και αποπληρωμή εντός του 2023 των ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου, αποτελούν ένα ακόμη σήμα της Αθήνας προς τις αγορές στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα. Η στρατηγική είναι μετά το investment grade να γίνει χρήση μέρους των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων των 34 δισ. για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι οίκοι αξιολογούν θετικά την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, αλλά Fitch και Scope υπογραμμίζουν ότι οι αναβαθμίσεις των τελευταίων ετών στηρίχθηκαν στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τα μέτρα που ανακοίνωσε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, τα οποία παρέμειναν στις γραμμές της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και από τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει εντός του 2023 στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου. 

Η στρατηγική συνεπώς του οικονομικού επιτελείου είναι μετά το investment grade, και καθώς η Ελλάδα θα «ανοίξει» σε ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών, να γίνει χρήση μέρους των υψηλών ταμειακών διαθέσιμων με παραγωγικό τρόπο και προς τη μείωση του δημοσίου χρέους. 

Οπως διεμήνυσε και ο Ελληνας πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, εκτός από την εστίαση στην ανάπτυξη θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως βασικό παράγοντα για την πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας το να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι ο δείκτης χρέους διατηρείται σε πτωτική τροχιά. Ετσι η δέσμευση του πρωθυπουργού δίνει αυτή την εμπιστοσύνη στους οίκους για τις προθέσεις πολιτικής. 

Οι στόχοι 

Οπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημόσιο χρέος είναι η συνέχιση της πτωτικής πορείας του, ώστε να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% του ΑΕΠ το 2027. Για να επιτευχθεί αυτό «θα επιδιώξουμε τη μείωση του ύψους του χρέους και σε απόλυτους αριθμούς. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η απόφασή μας να αποπληρωθούν πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου», όπως τόνισε. 

Η αποπληρωμή αυτών των δανείων (GLF) αφορά τις δύο δόσεις των 2024 και 2025, οι οποίες διαμορφώνονται στα 5,4 δισ. ευρώ συνολικά, και θα γίνει με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων και όχι δημοσιονομικού χώρου, μειώνοντας το χρέος και ελαφρύνοντας τον προϋπολογισμό κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, καθώς τα δάνεια έχουν επιτόκιο κοντά στο 4%. 

Σημειώνεται πως αυτά τα δάνεια, τα οποία παρείχαν οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, διαμορφώνονται περίπου στα 53 δισ. ευρώ έως το 2041. Η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ το 2020-2023 και έτσι με την πρόωρη διπλή αποπληρωμή θα απαλλαχθεί ουσιαστικά από χρέος ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ συνολικά. 

Ωστόσο αυτή η κίνηση στα GLF θα γίνει όταν η Ελλάδα θα έχει λάβει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και όχι πριν από αυτήν. Το σκεπτικό είναι πως με την ανάκτηση αυτού του οροσήμου, και καθώς οι εκδοτικές ανάγκες του 2023 έχουν ήδη καλυφθεί σχεδόν πλήρως από το πρώτο εξάμηνο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει την άνεση να προχωρήσει σε κινήσεις πιο «επιθετικές» που στοχεύουν στο μεγάλο «ζητούμενο» για την Ελλάδα, που είναι η μείωση του πολύ υψηλού χρέους των 356 δισ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")